Objavljeno: 29.6.2021 08:00 | Teme: kriptovalute

Kriptomenjalnica Binance v težavah z regulatorji

Britanski regulator finančnih trgov (FCA) je odločil, da največja svetovna menjalnica kriptovalut Binance v Veliki Britaniji ne sme ponujati storitev, ki sodijo med regulirane finančne storitve. Prav tako je posvaril javnost pred oglasi in ponudbami, ki obljubljajo hitre visoke donose. Iz Binance odgovarjajo, da odločitev FCA-ja ne bo vplivala na njihovo poslovanje.

Binance.com namreč ni britanska spletna stran, zato FCA nima veliko vzvodov. Prav tako FCA ni pristojen za regulacijo kriptovalut, se pa morajo menjalnice registrirati. Binance se ni, zato formalno v Veliki Britnaiji nima dovoljenja za poslovanje. Binance Group ima sedež na Kajmanskih otokih, več povezanih podjetjih z besedo Binance v imenu pa je registriranih še drugje po svetu – Binance Markets Limitied na primer v Londonu.

Bistvena sprememba bo prepoved oglaševanja, saj Binance v Veliki Britaniji od 30. junija svojih menjalnic ne bo smel več oglaševati. Predvsem pa je poteza FCA sporočilna, saj prebivalstvu sporoča, da so kriptovalute tvegane.

Binance je imel sicer v preteklosti z regulatorji že nekaj težav. Ameriški regulator SEC denimo preiskuje Binance Holdings zaradi suma pranja denarja in utaje davkov. SEC je Američane že apila tudi posvaril, naj pazijo pri kriptovalutah. Minuli teden je Binance prenehal poslovati v kanadskem Ontariu, ker mu je tamkajšnji regulator očital nespoštovanje zakonodaje. V petek pa je japonski regulator vnovič opozoril Binance, da nima potrebnih dovoljenj za poslovanje.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji