Objavljeno: 4.9.2018 05:00

Kriptodenarnica Bitfi umika naziv “nezlomljiva”

Kontroverzni John McAfee, ki je dal ime legendarnemu protivirusnemu programu in ostalim izdelkom istoimenskega podjetja, danes pa je bolj znan po svojih čudaških izjavah, je sporočil, da Bitfi ni več nezlomljiv. Gre za 120 dolarjev vredno fizično kriptodenarnico, ki jo trži istoimensko podjetje, v katerem ima svoj delež tudi McAfee. Doslej se je Bitfi oglaševala kot nezlomljiva (unhackable) denarnica, čeprav so hekerji večkrat pokazali, da to ni povsem res.

Razvijalci so ponujali celo 250.000 dolarjev nagrade za kogarkoli, ki bi uspel vdreti vanjo. Ob tem povejmo, da je bil pogoj precej čudaški, saj so zahtevali dejanski prenos bitcoina, kar je že kaznivo dejanje. Običajno dobri hekerji (white hats) ranljivosti odkrijejo, a jih ne izkoristijo, temveč o njihovem obstoju obvestijo proizvajalca. Zato so vsakokrat ostali brez nagrade, kar je v nasprotju z uveljavljenimi programi nagrajevanja hroščev (bug bounty). Kakorkoli, od McAfeeja smo čudaški izjav že vajeni, saj se je pred dvema letoma zaklinjal, da bo pojedel čevelj, če ne bo uspel zlomiti iPhona. Vdora v iPhone ni nikoli izvedel, čevlja pa tudi ni pojedel. Lani je trdil, da bo bitcoin v naslednjih treh letih vreden 500.000 dolarjev, sicer bo pojedel svojo moškost. Bitcoin je danes vreden 7200 dolarjev, a nekaj časa še ima.

Vrnimo se k Bitfiju. Raziskovalci so odkrili resno ranljivost v tej denarnici, zaradi česar so celo v Bitfiju podali uradno izjavo, da umikajo oznako nezlomljiva. Da se je Bitfi oglaševal kot nezlomljiv, je tako ali tako neumno, saj je vsem jasno, da nezlomljivih sistemov ni. Ob tem pa dodajajo, da raziskovalci (spet!) ne bodo dobili 250.000 dolarjev, ker niso izmaknili nobenega bitcoina, temveč le opozorili na napako. Skupnost je to že označila za najbolj patetičen odziv. McAfee je medtem za konkretnega hekerja povišal nagrado na 20 milijonov dolarjev, čeprav je vsem jasno, da bi tudi v primeru vdora našel kakšen izgovor, da tega ne bi izplačal. Splošen bug bounty pa je Bitfi končal.

Vdor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji