Objavljeno: 27.11.2018 05:00

Ko v digitalni metropoli zmanjka interneta

Kaj se zgodi, ko zmanjka internetne povezave v milijonski metropoli ene izmed najbolj digitaliziranih držav, smo lahko ta konec tedna opazovali v Južni Koreji. Zaradi požara v kanalu, po katerem tečejo podzemni kabli v središču Seula, je bilo brez internetne povezave več kot 200.000 gospodinjstev, trgovin in drugih lokalov. Pretrganih je bilo 168.000 telefonskih linij in 220 optičnih kablov.

Požar je izbruhnil v soboto, v prostoru pa ni bilo sistema za avtomatično gašenje, ker je ta predpisan šele za tunele, ki so daljši od 500 metrov. Več kot 200 gasilcev se je s požarom borilo več kot deset ur, preden so ga uspeli pogasiti. Približno dve tretjini prekinjenih povezav so uspeli zasilno vzpostaviti v nedeljo, do popolne povezljivosti pa bo pretekel še kak teden, so ocenili.

Posledice izpada internetne povezave pa so v tako digitaliziranem mestu precejšnje. Nedosegljiva je bila telefonska številka za klic v sili in še vedno ni jasno, ali so zaradi tega zamudili kakšno intervencijo. V bližnjih bolnišnicah niso delovali telefoni, ker uporabljajo VoIP. To pomeni, da so morali tudi za interne klice uporabljati zvočnike.

Trgovci v okolici niso mogli sprejemati plačil s plačilnimi karticami, odpovedali so tudi varnostni sistemi, kot so nadzorne kamere (spet IP) in sistemi za prepoznavanje prstnih odtisov. Ob tem je še najmanj problematično, da je v trgovinah in lokalih zmanjkalo glasbe (ker uporabljajo streaming), ljudje pa se niso mogli več zanašati na Google Maps (tudi bazne postaje v mestih potrebujejo žične povezave na internet, Wi-Fi pa tako ali tako ni deloval). To je pomenilo tudi, da so zastale dostavne službe.

Stanje so v Korea Times povzeli kot moderna distopija. Tako hudo verjetno ni bilo, toda čedalje večja odvisnost vseh sistemov od interneta prinaša nove nevarnosti, ki jih najbolje razgalijo takšni mrki.

 Korea Times

Hankyoreh

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji