Objavljeno: 10.12.2019 05:00

Kitajska bo uporabljala le domačo računalniško opremo

Kitajska zaostruje spor z ZDA in ga širi tudi na ostale države, saj je uradno prepovedala uporabo tuje računalniške opreme v državnih uradih. Prepoved se nanaša tako na programsko kakor strojno opremo, kar predstavlja slabe novice za Microsoft, Intel, HP, Dell in druga ameriška podjetja. A ukrep je uperjen proti vsem tujim podjetjem, torej tudi evropskemu ARM-ju in ostalim.

Spremembo bodo udejanjili v treh letih. Prvi 30 odstotkov prehoda bodo izvedli prihodnje leto, leta 2021 še polovico in leta 2022 zadnjo petino. Glede na velikost države in razširjenost zahodnih izdelkov, bo tako obsežna menjava v treh letih težko izvedljiva, a centralni komite komunistične partije je prepričan v uspeh. V praksi to pomeni, da bodo uporabljali namizne računalnike Lenovo, operacijski sistem kitajske vlade itn. Ni pa čisto jasno, katere komponente bodo uporabljali namesto tujih čipov.

Kitajski ukrepi so povračilo za ameriško blokado Huaweija, ki so mu prepovedali uporabo ameriške tehnologije. Poleg tega ZDA onemogočajo tudi druga kitajska podjetja, ki niso zaželena pri gradnji ameriških telekomunikacijskih omrežij ali pri prodaji računalniške opreme ameriškim vladnim uslužbencem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji