Objavljeno: 1.9.2019 05:00

Izdelali so čip iz ogljikovih nanocevk!

Raziskovalci z MIT-a so pokazali prvi 16-bitni procesor, ki je zgrajen iz ogljikovih nanocevk. Gre za zelo pomemben korak pri razvoju čipov in mikroprocesorjev, ki ne bodo več uporabljali silicija. S silicijem se namreč približujejo fizikalnim mejam. Pri taktu čipov smo jih že dosegli, sedaj pa se jim bližamo tudi pri miniaturizaciji. Zato se raziskovalci ozirajo k drugim materialom, med katerimi so obetavne tudi ogljikove nanocevke.

V raziskovalni skupini Maxa Shulakerja so pripravili čip RV16X-NANO, ki ima 14.000 tranzistorjev, podpira ukaze 32-bitne ukaze RISC-V na 16-bitnih podatkih in teče s taktom 10 kHz. To se sliši malo in v resnici je, saj so elementi v velikosti mikrometra in pol, kot jih ima čip, leta 1985 na Intelovem 80386 tekli z 20 MHz. A ogljikove cevke so popolnoma druga zgodba kakor silicij.

Novi čip je zmogel pognati program Hello world, kar pomeni, da je vsaj teoretično uporaben. Že pred šestimi leti so na Stanfordu izdelali enobitni čip s 187 tranzistorji, ki kaj dosti ni zmogel. Sedaj pa je možno že več.

Pri razvoju gre še vedno za reševanje številnih težav, ki jih prinaša uporaba ogljika. Medtem ko lahko silicij dopiramo za spreminjanje prevodnosti, ogljikovih nanocevk ne moremo, zato se uporabi nanos hafnijevega dioksida. Drugi izziv so nečistoče, saj nanocevk še en znamo pridelati s čistočo devetih devetk (99,9999999 %), kolikor bi potrebovali za enostavno uporabo. Zato so vrstni red obrnili in okoli nanocevk izdelali vrata, ki so bila zaradi statistične razporeditve odporna na nečistoče.

Nature

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji