Objavljeno: 8.5.2014 11:30

Intelova ofenziva v Chromebookih

Prenosniki Chromebook so bili dolgo tarča posmeha, enako kot Googlov operacijski sistem ChromeOS, ki jih poganja. Operacijski sistem, ki je v resnici le spletni brskalnik, se v resnici ne sliši najbolje. Vendar pa v zadnjem času, ko postaja stalna povezanost v internet (in »oblak«) počasi samoumevna, prodaja tovrstnih naprav raste, predvsem zaradi izredno nizkih cen (okoli 200 dolarjev za 11-palčne modele). Na ameriškem Amazonu je kar sedem izmed najbolje prodajanih prenosnih računalnikov Chromebookov.

V začetku je bilo kar nekaj Chromebook osnovanih na procesorjih ARM (zaradi nizke porabe), kasneje so se pojavile tudi različice z Intelovimi procesorji. Intel se je, kot kaže, odločil ta trend še dodatno podpreti – v sodelovanju s partnerji (Acer, Asus, Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, LG in Toshiba) in seveda z Googlom so v San Franciscu predstavili množico novih Chromebookov, ki jih poganjajo najnovejši procesorji Core i3 četrte generacije in Atomi serije Bay Trail M (ki pa po novem nosijo ime Celeron). S slednjimi obljubljajo avtonomijo kar okoli 11 ur, Intelovi procesorji pa podpirajo tudi 64-bitno različico ChromeOSa, torej nekoč tudi več pomnilnika. Nekateri izmed predstavljenih Chromebookov premorejo tudi na dotik občutljiv zaslon (kar v brskalniku Chrome sicer ni ravno najbolj smiselno), nekateri se lahko iz prenosnika prelevijo tudi v tablico (kar se tudi ne sliši smiselno).

Proizvajalci pa se niso omejili le na prenosnike, ampak je bilo videti tudi nekaj »Chromeboxov« in celo »Chromebase«. Chromebox je »navaden« osebni računalnik, ki ga poganja ChromeOS, predstavila pa sta jih Hewlett-Packard in Asus, Chromebase pa je nekakšen računalnik vse v enem (All-In-One) s ChromeOS. Privoščil si ga je LG.

Google je na predstavitvi dodatno predstavil aplikacijo Play Movies, ki bo uporabnikom Chromebookov omogočala predvajanje filmov iz trgovine Play in to tudi, ko uporabnik ne bo povezan v splet.

 

L2Iw2d4n2RA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji