Objavljeno: 22.6.2018 05:00

Intelov izvršni direktor odstopil "zaradi zapleta s sodelavko"

Intelov izvršni direktor je nepričakovano sporočil, da odstopa s položaja in da se umika tudi iz upravnega odbora podjetja. V izjavi za javnost so v Intelu zapisali, da so bili nedavno obveščeni, da je imel Intelov dosedanji šef Brian Krzanich v preteklosti (sporazumno) razmerje z osebo, ki je zaposlena v podjetju.

To je kršitev Intelove politike o prepovedi intimnih odnosov z zaposlenimi v podjetju, ki velja za vse menedžerje, četudi je odnos sporazumen. Krzanichu so zato prijazno dovolili, da odstopi, sicer bi ga odbor odstavil. Njegovo funkcijo bo prevzel finančni direktor Bob Swan, ki ima po besedah odbora vse sposobnosti in polno zaupanje vseh v podjetju. Investitorji vseeno niso tako ravnodušni, saj je delnica takoj po objavi padla za 1,7 odstotka, čeprav so v izjavi hkrati spomnili, da se obeta rekordno četrtletje.

Krzanich je bil v podjetju zaposlen od leta 1982, zadnjih pet let pa je podjetje vodil. Prvikrat se je Krzanich v resnih škripcih znašel v začetku leta, ko se je izkazalo, da je novembra prodal 39 milijonov dolarjev vreden paket Intelovih delnic. Ravno tedaj je bil Intel obveščen o hroščih Spectre in Meltdown, ki so ju potem javnosti razkrili januarja. Sankcij ni bilo, saj naj bi bil Krzanichev posel nepovezan z omenjenima hroščema. Seveda je zelo verjetno, da je resnični razlog za "odstop" prav ta "slučajen" zaslužek s prodajo delnic v pravem trenutku, "sporazumno razmerje z osebo" pa le prikladen izgovor, ki so ga poiskali za nazaj.

Intel bo začel nemudoma iskati novega šefa, ki ni nujno, da bo interni kandidat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji