Objavljeno: 31.8.2014 05:00

Identifikacija s premikanjem miške

Identiteto uporabnika je mogoče precej dobro preveriti s primerjavo vzorca uporabe miške in drugih načinov rokovanja z napravo, ugotavljajo v mladem start-upu, kjer razvijajo nov sistem za preverjanje istovetnosti.

Uporabnike je mogoče identificirati na celo kopico načinov, od klasičnega z vnosom uporabniškega imena in gesla, naprednega odčitavanja prstnih odtisov ali branja šarenice, do eksotične analize bakterijske flore na tipkovnici. Razlikujejo se le v zanesljivosti. Pred kratkim so raziskovalci pokazali celo, da so pospeškometri v telefonih med seboj tako različnih, da lahko iz meritev ugotovijo, kateremu primerku pripada. Zakaj bi bila torej uporaba miške, tipkovnice ali na dotik občutljivega zaslona kaj drugačna?

Podjetje BioCatch se ukvarja s problemom lažnih pozitivnih vzorcev, kakor se imenuje zaplet, ko sistem legitimnega uporabnika zamenja za vdor. Največkrat imamo izkušnje s tem, ko odpotujemo v kakšno oddaljeno državo, pa nas ponudnik elektronske pošte ob prijavi opozori, da se prijavljamo s čudnega IP-naslova, in poprosi za dodatno potrditev istovetnosti. Če nimamo pri sebi telefona ali pa njegove številke nismo vnesli, le kdo se tedaj spomni odgovora na varnostno vprašanje – raznih hišnih ljubljenčkov, prvih ljubezni ipd.

V BioCatchu pa so ugotovili, da lahko ljudi razpoznamo po načinu izvajanja preprostih opravil z miško, kot je premik ikone. Vsako jo klikne malo drugače, zagrabi na drugem mestu pod drugim kotom itd. Sistem, ki so ga razvili, se hitro nauči uporabnikovega načina uporabe miške.

To velja za osebne računalnike. Na napravah s pospeškometri in žiroskopi pa ima BioCatch še več možnosti, saj lahko ugotavlja, koliko se uporabniku tresejo roke, kako hitro in močno pritiska na tipke itd. Razvijalci pravijo, da sistem spremlja več kot 400 različnih parametrov uporabe, ki dajo natančen profil uporabnika.

Sistem ni namenjen zamenjavi gesel, ampak bi služil kot dodaten nivo zaščite. Na ta način bi lahko zmanjšali število lažnih pozitivnih dogodkov, ki jezijo uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji