Objavljeno: 31.10.2019 06:00

IDC napoveduje digitalni preboj

Analitska družba IDC je na posebnem dogodku predstavila svoje napovedi za razvoj področja IT v naslednjih treh do petih letih. Napovedi so zasnovane zlasti na skrbnem dokumentiranju razvoja digitalne ekonomije in digitalne transformacije podjetij v minulih petih letih ter razvoju inovativnih tehnologij. Na osnovi teh je IDC oznanil, da bo svetovna ekonomija okoli leta 2023 dosegla tako imenovan digitalni preboj (digital supremacy), kjer bo več kot polovica letnega družbenega proizvoda temeljila na izdelkih in storitvah digitalno preobraženih podjetij.

Po letu 2023 bo svet zagotovo v rokah tistih, ki vlagajo v digitalno transformacijo in inovativnost pri opravljanju posla v svoji branži. Tista podjetja, ki ne bodo znala ali zmogla tekmovati v digitalni polovici ekonomije, bodo hitro izgubljala tudi v klasični ekonomiji.

IDC ocenjuje, da bodo ta dogajanja močno vplivala na strukturo proračunov za IT v podjetjih. Leta 2023 naj bi več kot 50% sredstev podjetja porabila za digitalno transformacijo in inovacije, kar je velikanski skok naprej v primerjavi z letom 2018, ko je bilo v te namene globalno vloženih le okoli 27% proračuna za IT. Močno se bo zmanjšala uporaba lastnih človeških resursov in infrastrukture, seveda na račun uporabe storitev v oblaku.

Sklano z napredkom digitalne transformacije se bo spremenil tudi način rabe storitev v oblaku. Do leta 2022 naj bi večja podjetja povezala zasebne in javne oblake in celoto upravljala z enim naborom orodij in procesov.

Uspešna podjetja bodo postala tudi tovarne inovacije, saj bo do leta 2025 najbrž okoli dve tretjini takih, ki uspešno razvijali lastne programske storitve, več kot 90% takih, ki bodo nastale v oblaku, pri čemer bo 80% kode dejansko napisane s strani najetih razvijalcev. Vsebina, procesi, strategija in upravljanje javne podobe pa bodo krepko v rokah samih podjetij.

IDC prav tako ocenjuje, da bo do leta 2023 v oblaku nastalo 500 milijonov aplikacij in storitev. To je več kot število vseh računalniških programov, ki so nastali v zadnjih 40 letih! Večina novih aplikacij bo zelo specifičnih za določeno gospodarsko panogo ali celo za majhno skupino podjetij.

Eno glavnih gonil razvoja v podjetjih bo uporaba umetne inteligence. Do leta 2025 bo okoli 90% vseh novih poslovnih rešitev uporabljal elemente strojnega učenja in umetne inteligence. Toda pri družbi IDC opozarjajo, da bo za nastanek korenito drugačnih pametnih aplikacij vendarle potrebno več časa. Takih bo le okoli desetina. Po drugi strani pa napovedujejo, da bo okoli leta 2024 okoli polovica programov na strani uporabniškega vmesnika uporabljala razpoznavo govora, računalniški govor, računalniških vid in naslednike današnjih tehnologij AR/VR.

Vsako napredno podjetje bo po napovedih v bistvu postalo obenem tehnološka platforma za nova povezovanja z drugimi podjetji. Lahko bi rekli »podjetje kot storitev«. Leta 2023 naj bi 2.000 največjih podjetij na svetu ustvarilo na ta način že okoli 20% rasti prihodkov. Zanimivo bo predvsem spremljati povezovanje s podjetji in sektorji, ki v klasični ekonomiji niso kaj dosti sodelovala, v digitalni pa se bodo prav tu spletla nova sodelovanja in priložnosti za inovacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji