Objavljeno: 8.1.2019 08:00

IBM predstavlja prvi širše dosegljiv integriran komercialni kvantni računalnik

IBM je sejem CES ponovno izkoristil za predstavitev novega mejnika na področju kvantnega računalništva. Medtem, ko so lani javnosti predstavili prototip kvantnega računalnika s 50 kubiti, ki zavzema prostornino večje sobe, so letos prikazali računalnik IBM Q System One, ki je praktično nared za širšo komercialno rabo.

Medtem, ko je bil lanski računalnik videti kot nekakšna zmanjšava vodnikov, elektronskih elementov in cevi za hladilni sistem, so v novem računalniku skrbno optimizirali porabo prostora, hkrati pa poskrbeli za večjo zanesljivost delovanja in lažje vzdrževanje. Za pravilno delovanje morajo kvantni računalniki namreč delovati v idealnih pogojih, s temperaturami blizu absolutne ničle in brez tresljajev, ki bi lahko povzročali napake v kvantnem procesiranju.

Zaradi tega so si pri IBMu zamislili posebno neprodušno komoro v obliki kocke s stranicami okoli 2,7 metra (9 čevljev), kjer so namestili kvantni modul na način, da je možno enostavno dostopati do vseh sestavnih delov za potrebe vzdrževanja in nadgrajevanja.

Ob tem pa so misili tudi na to, da bi kvantni računalnik naredili privlačen na oko, zato so dizajn sistema prepustili oblikovalski skupini Map Project Office, ki je znana po oblikovanju izdelkov Sonos, Honda in Kano. Ti so si zamislili komoro iz posebnega stekla, ki je postavljeno čez posebno aluminijasto strukturo, premore pa tudi dvojna vrata za posege v sistem. Stekleno neprodušno komoro so naredili pri specialistu za tovrstne izdelke, podjetju Goppion iz Milana. Hladilni sistem in podporna elektronika sta nato v zadnjem delu komore.

IBM Q System One premore 20 kubitov, kar je nekoliko manj kot pri lanskem prototipu in vsekakor manj, kot pri Googlovem lani najavljenem sistemu, ki premore 72 kubitov. Toda pri IBMu trdijo, da je njihov sistem bistveno bolj zanesljiv, a hkrati nadgradljiv. Trenutno so bolj osredotočenost na optimizacijo za zmanjševanje napak pri procesiranju, stopnjevanje zmogljivosti pa bo naslednji korak.

Kvantno računalništvo je šele v povojih, zato težko govorimo o »komercializaciji« sistema, kot smo vajeni pri običajnih računalniških izdelkih. IBM poudarja, da bodo stranke na začetku verjetno uporabljale sisteme Q System One v podatkovnem centru Quantum Computation Center, ki ga IBM ureja v mestu Poughkeepsie, zvezna država New York. Storitve bodo začeli tržiti v nadaljevanju letošnjega leta.

Prve stranke bodo člani tako imenovane skupine Q Network, med katerimi so komercialne družbe, kot je ExxonMobil in znanstvene organizacije, na primer evropski CERN. Kasneje predvidevajo, da bi lahko sisteme Q System One ponujali tudi na lokacijah strank. IBM ima namreč vizijo, da bi nekega dne kvantne računalnike lahko postavljali v zasebne podatkovne centre, ob bok klasičnim strežnikom za potrebe bodočih potreb pri matematičnih izračunih, simulacijah, procesiranju podatkov in za področje umetne inteligence, ko bo razvoj na tem področju znal s pridom uporabiti zmožnosti kvantnega procesiranja.

LAA0-vjTaNY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji