Objavljeno: 13.9.2019 10:00

Huaweijevi prenosniki z Linuxom

Huawei je na domačem (kitajskem) trgu začel ponujati prenosnike, na katerih je nameščen Deepin Linux. Gre za kitajsko distribucijo, zasnovano na Debianu. Sistem uporablja lastni vmesnik DDE (Deepin Desktop Environment), ki uporablja knjižnice Qt, enako kot priljubljeno namizje KDE.

Že pred časom smo omenili, da lahko pri Huaweiju ostanejo brez možnosti nakupa Microsoftovih licenc za Windows, enako kot naj bi ostali brez Googlovih servisov za mobilne naprave. Pred časom so zato predstavili lastni operacijski sistem Harmony, z omenjenim sistemom Deepin pa se očitno pripravljajo tudi na morebiten prehod/odhod pri prenosnikih. Kot rečeno so ti prenosniki trenutno na voljo le na kitajskem trgu, z Windows se zaenkrat prodajajo tudi drugje po svetu, pri nas pa žal ne.

Upamo, da bo korak koristen tudi za Linux, saj bi lahko s takim korakom prišel do boljših gonilnikov za nekatere dele strojne opreme. Namizje DDE lahko sicer preizkusimo tudi sami, saj je na voljo v marsikateri distribuciji, med drugim tudi v Fedori.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji