Objavljeno: 9.1.2019 07:00

Huawei predstavlja lastne procesorje za strežnike zasnovane na platformi ARM

Huawei namerava v prihodnje močno povečati svojo prisotnost in pomen na trgu strežniških izdelkov. Na sejmu CES so tako razkrili svoje prve procesorje Kunpeng 920 zasnovane na arhitekturi ARMv8, s katerimi nameravajo tekmovati z vodilnimi ponudniki v tem segmentu. Tudi z družbo Intel, katerih izdelki danes predstavljajo 95% tržišča.

Novi procesorji so namenjeni širokemu spektru rabe, od procesiranja masovne količine podatkov (big data), upravljanja pomnilniških sistemov do strežbe nativnih aplikacij za platformo ARM. Na osnovi novih procesorjev bo Huawei predstavil tudi povsem novo družino strežnikov TaiShan, ki bodo namenjeni tako za strežbo v oblaku, kot v zasebnih podatkovnih centrih.

Procesor Kunpeng 920 je narejen v najsodobnejši 7 nm arhitekturi, premore 64 jeder z delovnim taktom 2,6 GHz, podatke izmenjuje prek osmih pomnilniških kanalov DDR, skupno pa omogoča prepustnost podatkov v rangu 640 Gb/s. Preliminarni rezultati kažejo na to, da je novi procesor okoli 25% hitrejši od tekmecev, obenem pa zahteva okoli 30% manj energije.

Huawei ob temu trdi, da novi procesorji ne pomenijo prekinitev sodelovanja z družbo Intel, ki je pomemben strateški dobavitelj za številne izdelke kitajskega proizvajalca. Za zdaj želijo z novimi procesorji in strežniki zapolniti specifične tržne niše. Toda jasno je, da si obenem želijo te niše povečati in po vsej verjetnosti konkurirati tudi na drugih področjih.

V prihodnje bo zanimivo spremljati, kako se bodo na novost odzvali zlasti v ZDA, kjer je Huawei pod drobnogledom oblasti zaradi domnev, za zdaj sicer brez trdnih potrditev, da v svojih sistemih omogočajo stranska vrata za kitajske obveščevalne službe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji