Objavljeno: 14.4.2018 07:00

Huawei bo morda prvi predstavil telefon z upogljivim zaslonom

O telefonih z velikimi upogljivimi zasloni, ki se zložijo, ko jih ne rabimo, a razgrnejo pri uporabi naprave, lahko beremo že vrsto let, a se še nobeden od dosedanjih prototipov ni znašel v dokončnem izdelku. Toda analitiki menijo, da bomo v letu 2018 videli vsaj en izdelek s tovrstno tehnologijo, ki ga bomo lahko tudi kupili.

V zadnjih letih je veljalo, da bo ta tehnološki cilj najbrž prvi dosegel korejski velikan Samsung. Prav to podjetje je v zadnjih letih prikazalo največ prototipov, veliko med njimi povsem delujočih. Še več, znano je menda že celo ime izdelka, saj naj bi Samsung tovrstne telefone tržil z imenom Galaxy X. Čeprav bo telefon med prenašanjem v žepu zavzemal površino manjšo od današnjih telefonov Galaxy S, bo menda z odprtim zaslonom ponujal površino z diagonalo kar 7,3 palcev. Viri blizu proizvajalca navajajo, da bo Galaxy X predstavljen še v letošnjem letu.

Toda najnovejši namigi iz vzhodnoazijske regije navajajo, da utegne Samsunga z upogljivimi zasloni prehiteti vse močnejši tekmec, kitajski velikan Huawei. Na spletu se je nedavno pojavil video posnetek z delujočim prototipom, ki je povezan z razvojem kitajske družbe, viri pa navajajo, da se razvoj že bliža koncu. Predstavitev telefona naj bi se zgodila oktobra ali novembra.

Najbrž je zanimiv podatek, da proizvajalci, kot so Samsung in Apple že danes v svojih izdelkih uporabljajo upogljive zaslone, le da se uporabniki tega ne zavedajo. Telefoni, kot so Galaxy S, Galaxy Note in iPhone X imajo, tehnično gledano, upogljiv (pravzaprav prepognjen) tip zaslona, da lahko elektroniko za krmilnik zaslona skrijejo pod sam zaslon in s tem omogočijo prikaz slike do robov naprave. Pri prihajajočih upogljivih zaslonih je cilj za stopnjo težji, saj naj bi se zaslon prepogibal na sredini, kvaliteta izdelave pa morda biti dovolj dobra, da lahko brez okvar vzdrži prepogibanje v celotni življenjski dobi naprave.

CpxtDRgMOjQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji