Objavljeno: 13.3.2017 01:00

Hramba podatkov na atomskem nivoju

Raziskovalcem družbe IBM je uspel izjemen podvig, saj so uspešno zapisali in prebrali računalniški bit z uporabo samo enega atoma kemijskega elementa Holmij. To je za nekaj velikostnih razredov bolje kot danes, ko v komercialnih diskih za predstavitev enega bita uporabljamo približno 100.000 atomov magnetne snovi.

Seveda gre za zdaj zgolj za laboratorijski eksperiment, ki je bil izveden v skrbno pripravljenih pogojih. Atom je bil izoliran v popolnem vakumu, brez prisotnosti vibracij in hlajen na izjemno nizke temperature z uporabo tekočega helija. Električni impulz so posredovali prek posebne igle s pomočjo atomskega mikroskopa. Za prebiraje vrednosti bita so uporabili posamezne atome železa, kar je tudi nova tehnika.

Znanstveniki so sicer v preteklosti že uporabili posamezne atome kot nosilce informacij, vendar so pri tem uporabljali predvsem njihov položaj, ne pa magnetno usmerjenost. Prednost je ta, da za branje in pisanje ni treba premikati bralno-pisalne glave, torej gre za pomnilnik s trdnim stanjem (solid state).

IBMovi strokovnjaki so po uspešnem zapisu bita v atom k temu dodali še drugega in pri tem izmerili, na kateri razdalji lahko še zanesljivo prebirajo posamezni zapis. Na osnovi tega so izračunali, da je ta razdalja približno en nanometer, s čimer bi lahko s hrambo podatkov na nivoju posameznega atoma teoretično dosegli zmogljivost pomnjenja okoli 600 terabitov na kvadratni palec.

Tehnika, ki je torej še zelo daleč od praktične rabe, a avtorji raziskave verjamejo, da lahko spoznanja iz eksperimenta prenesejo tudi v komercialne izdelke, s hrambo podatkov v precej manjši gruči atomov, kot je danes potrebnih za zapisovanje enega bita.

2laKpYWIa5I

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji