Objavljeno: 11.2.2019 10:00

Google združuje Big Data in Blockchain

Google je bil v preteklosti razmeroma v ozadju dogajanja povezanega z veriženjem blokov (blockchain), vendar se zdi, da so bo to spremenilo. Podjetje je zgolj iskalo primerne scenarije rabe za uporabo tehnologije veriženja blokov v povezavi s svojimi obstoječimi storitvami. Skupno točko so našli na področju združevanja veriženja blokov s tehnologijo iskalnikov in podatkovnih skladišč.

Najnovejša iniciativa predvideva uporabo Googlovega podatkovnega skladišča BigQuery v povezavi s priljubljenimi verigami blokov, kot sta Bitcoin in Ethereum. BigQuery omogoča nekaj, kar je bilo doslej nekoliko zapostavljeno na področju veriženja blokov – enostavno iskanje in analiza podatkov, ki se nahajajo v verigah. Kdor je zdaj želel poiskati določen zapis v verigi, je doslej imel na voljo le preprost raziskovalec (explorer) za prikaz podatkov o blokih, kar seveda ne omogoča nikakršne ali preproste analize.

Google je podatke iz verige blokov prek ustreznih vmesnikov API preprosto uvozil v podatkovno skladišče BigQuery, kjer so na voljo za iskanje in analize. V primeru kripovalut denimo za potrebe napovedovanja cene določene kriptovalute ali pa za analizo podatkov, kdo in kako uporablja kriptovalute. Seveda so cilji za analizo podatkov pri drugih vrstah verig blokov lahko povsem drugačni, pač glede na vsebino, ki je zapisana v njih.

Google je tehnologijo poimenoval Blockchain ETL (Extract, Transform, Load), ker združuje veriženje blokov in polnjenje podatkov v podatkovna skladišča. Izraz se je že prijel in ga uporabljajo tudi drugi v industriji. Za zdaj je projekt še nekako v eksperimentalni fazi, vendar ima Google že načrte, po katerih bodo omogočili nalaganje analitičnih podatkov iz drugih verig.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji