Objavljeno: 29.9.2019 05:00

Google v boj proti deepfakom z deepfaki

Moderne tehnologije, kot je strojno učenje in nevronske mreže, omogočajo pripravo izdelkov in manipulacije, ki si jih še pred nekaj leti nismo mogli zamisliti, danes pa jih težko ločimo od resničnosti. S tehnologijo deepfake lahko predrugačimo videoposnetke tako, da so na njih osebe, ki jih tam sploh ni bilo, s tehnologijo za sintezo govora pa jim lahko v usta polagamo poljubne besede. Google pravi, da je to lahko resen problem, proti kateremu se bodo borili z enako mero. Izdali so bazo 3000 videoposnetkov deepfake, ki jih lahko raziskovalci uporabijo za pripravo in trening orodij, namenjenih za prepoznavo deepfakov.

Deepfake posnetki so se prvikrat pojavili leta 2017, odtlej pa je njihova kakovost hitro napredovala. Začelo se je z raziskovalci z Univerze v Washingtonu, ki so objavili članek o tem, kako so pripravili ponarejen posnetek govora Baracka Obame. Nato je šlo bliskovito in danes obstajajo orodja, za uporabo katerih ne potrebujemo več nobenega posebnega znanja.

Boj proti deepfaku poteka na več frontah. Facebook je najavil 10 milijonov dolarjev vreden sklad za razvoj algoritmov za njihovo prepoznavanje. Google se boju pridružuje s svojimi bazami. Nekaj podobnega počno tudi številne univerze, denimo Tehniška univerza München, kjer so ustvarili bazo 1000 ponarejenih posnetkov.

Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji