Objavljeno: 13.11.2019 11:50

Google po novem z dostopom do množice ameriških zdravstvenih podatkov

Google je z ameriško neprofitno organizacijo Ascension podpisal pogodbo (t.i. projekt Nightingale) o sodelovanju, s katero ima teoretični dostop do ogromnih količin zdravstvenih podatkov o Američanih. Američanov (in njihovih zdravnikov) o tem ni nihče nič vprašal, ker po zakonu to ni potrebno.

Sliši se zlohotno, vendar Google pojasnjuje, da menda ni razloga za paniko. Podjetje ima resda dostop do zdravstvenih zapisov kot so ime, priimek, zdravstvene diagnoze in laboratorijski izvidi, vendar le za namen razvoja programskih orodij, ki jih bodo uporabljali pri podjetju Ascension. Dostop do podatkov bo imelo le nekaj Googlovih uslužbencev.

Del projekta Naghtingale je sicer tudi prenos celotne Ascensionove infrastrukture v Googlov oblak (vključuje tudi pisarniški G Suite), pri čemer Google zagotavlja, da bodo podatki stranke seveda ločeni od vseh drugih, vključujoč njihovih. Podatki bodo tudi šifrirani. Google zagotavlja, da podatki v nobenem primeru ne bodo uporabljani »za prodajo oglasov« oz. nikakor povezani z Googlovimi lastnimi podatki.

Projekt je bil sicer najavljen že lani, letos je bil le dodatno razširjen.

Zdravstveni podatki sicer zadnje čase veljajo za zlato jamo za podjetja, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem oz. »umetno inteligenco«. Tudi 2,1 milijarde dolarjev, ki jih je Google pred kratkim odštel za proizvajalca pametnih zapestnic Fitbit, je šlo v resnici za nakup zdravstvenih podatkov uporabnikov le teh.

Tudi Facebook se je zanimal za Fitbit, ki ga je na koncu kupil Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji