Objavljeno: 10.4.2019 09:00

Google Anthos – novo ime za storitve v oblaku

Google je v okviru konference Google Cloud Next predstavil močno prenovljeno strategijo na področju nudenja storitev v Oblaku: Z njo se želi v tekmi proti Amazonu, Microsoftu in drugim ponudnikom oblačnih storitev zahteti še više. Novosti in sprememb je toliko, da želi Google celotnemu področju oblačnih storitev hkrati dati tudi novo podobo in tržno znamko.

Tako je nastal Google Anthos, kar je novo ime za dosedanje storitve znane pod imenom Google Cloud Platform (GCP). Anthos je starogrška tragedija in hkrati božanstvo v znanstvenofantastični seriji Guardians of the Galaxy, predvsem pa je po abecednem vrstnem redu pred imenoma konkurenčnih storitev Azure (Microsoft) in AWS (Amazon).

Anthos je ponudba s področja tako imenovanih hibridnih oblakov, ki združujejo storitve na lokalnih strežnikih s tistimi v oblaku, kar bo Google podkrepil predvsem z enotnim naborom orodij za upravljanje tovrstnih storitev. Še več, novost v tej veji storitev je najavljena povezljivost s storitvami v oblakih Microsoft Azure in Amazon AWS, kar bo kupcem omogočalo upravljanje več oblakov (multicloud) na enem mestu. To je večji korak, kot se morda sliši, ni pa še povsem jasno, kako bodo to naredili in do katere stopnje bo moč tovrstne storitve upravljati z enega mesta.

Anthos je zasnovan na osnovi storitev Google Kubernetes Engine in nekaterih drugih odprtokodnih izdelkov. Storitev je v celoti neodvisna od spodaj ležeče strojne opreme, podprlo pa jo je več kot 30 partnerjev, kot so Cisco, Dell, HPE in Vmware ter kopica ponudnikov programskih rešitev.

Google je na konferenci predstavil tudi novo storitev z imenom Google Cloud Run, ki združuje koncept storitev brez strežnikov (serverless) in kontejnerjev Docker oziroma orodja za organizacijo mikroservisov Kubernetes. Cilj nove storitve je, da kupci dobijo možnost ustvarjanja in izvajanja nove spletne rešitve v kontejnerjih v nekaj preprostih korakih, rezultat pa je delujoč naslov URL, zaščiten s SSL, kar odpravlja potrebo po ločenih korakih za konfiguracijo delujočih aplikacij v tovrstnem okolju. Razvijalci lahko torej povsem odmislijo koncept strežnikov in infrastrukturnih storitev ter se tako lažje osredotočijo na aplikacijo oziroma vsebino.

Google je na konferenci Cloud Next predstavil tudi nov izziv vodečemu oblaku AWS. Uvedli so nove upravljane storitve skupaj s partnerji Confluent, DataStax, Elastic, InfluxData, MongoDB, Neo4j in Redis Labs, ki bodo odslej na voljo v Googlovem oblaku. Novost je pomenljiva predvsem zaradi tega, ker gre za iste ponudnike, ki so v preteklih mesecih bili zelo kritični do Amazona in njegove strategije pri obravnavanju odprtokodnih izdelkov. Amazon je namreč v številih lastnih spletnih storitvah za osnovo vzel odprtokodni izdelek (tudi teh omenjenih ponudnikov), naredil svojo vejo izvedbe (fork), pri tem pa novosti in izboljšave ni vrnil nazaj v odprtokodno skupnost.

S tem neposredno krši načela uporabe odprte kode in izkorišča sivo cono v dosedanjih licenčnih pogodbah. Večina omenjenih ponudnikov je zaradi tega med tem že zamenjala določila licenčnih pogodb, a to kot kaže ni zadoščalo, zato so se obrnili na novega zaveznika, ki se kot kaže obvezuje, da bo spoštoval načela uporabe odprte kode. Zdi pa se, da je to šele začetek neke nove bitke, ki utegne imeti posledice tudi za uporabnike teh storitev v oblaku.

Google Cloud Next je ponudil tudi prvo javno srečanje z novim direktorjem Googlovega oblaka Thomasom Kurianom, ki od nedavnega skrbi za celotno področje. Prihaja iz družbe Oracle, kjer je bil predsednik oddelka za razvoj izdelkov, v Googlu pa je nadomestil dosedanjo direktorico Diane Green.

XGrlWVWlpgE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji