Objavljeno: 17.8.2016 01:00

Gartnerjev graf navdušenja nad perspektivnimi tehnologijami za leto 2016

Analitska družba Gartner je objavila graf navdušenja (Hype Cycle) za prihajajoče tehnologije, ki so jih identificirali v letu 2016. Med njimi najdemo nekatere tehnologije, ki so že zrele za vsakdanjo rabo, kot sta denimo navidezna in povečana resničnost, pa tudi take futuristične in širši javnosti skoraj povsem neznane tehnologije kot na primer pametni prah (Smart Dust), volumetrični zasloni, in vmesniki med računalniki in možgani.

Družba Gartner že vrsto let enkrat letno podaja mnenje o novih tehnologija, kot rezultat spoznanj številnih analitikov, ki spremljajo poslovni in potrošniški sektor visoke tehnologije. Ime graf navdušenja (Hype Cycle) je tovrstna analiza dobila s tem, ko so skušali opisati tipičen življenjski proces nastanka nove tehnologije. Ko se pojavi nova vznemirljiva tehnologija, ji sledi začetno navdušenje, nato streznitev in šele tiste tehnologije, ki preživijo te faze, pridejo v množično rabo. Mnoge seveda pri tem mnoge odpadejo.

Kot je razvidno iz grafa, je letos Gartner skozi njega promoviral navidezno resničnost v zrelo tehnologijo, zelo blizu temu pa so interakcija z računalniki v naravnem jeziku in programsko definirane tehnologije za podatkovne centre. Na pragu streznitve, a z dobrimi obeti za prihodnost so samovozeča vozila, strojno učenje in elektronika na osnovi nano povezav (cevi).

Med tehnologijami, ki so že v zametkih, Gartner izpostavlja 4D tiskanje, vmesnike med možgani in računalniki, bioniko (povečanje zmogljivosti ljudi s pomočjo uporabe robotskih pripomočkov ali implantatov), volumetrične zaslone in krmiljenje naprav s pomočjo kretenj. Pri marsičem na njihovem spisku bomo morali šele spoznati, za kaj pravzaprav gre.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji