Objavljeno: 16.8.2016 01:00

Fuksija, univerzalni operacijski sistem iz Googla

Ali po Androidu in Chrome OSu prihaja na vrsto operacijski sistem z delovnim imenom Fuchsia (po naše Fuksija)? Na dan so pricurljale prve informacije o novem razvojnem projektu znotraj družbe Google, katerega cilj je operacijski sistem, ki bi bil popolnoma prenosljiv, od vse od malih naprav IoT do pametnih telefonov in celo osebnih računalnikov.

Googlov inženir Travis Geiselbrechtje je razkril doslej le malo podrobnosti, vendar kot kaže gre za operacijski sistem, ki bo deloval na različnih procesorskih platformah, tako Arm, kot 64-bitnih procesorjih Intel, vseboval bo lastnosti »velikih« operacijskih sistemov, vendar bo modularen.

Deloval bo lahko na preprosti napravi brez kompleksnega uporabniškega vmesnika, ali pa na računalniku z uporabniškim sistemom, z grafičnim podsistemom, robustnim modelom varnosti in naprednimi funkcijami za upravljanje. Omenja se, da bo za Fuksijo glavni programski jezik Googlov jezik Dart.

Google je na GitHubu že odprl repozitortij za prvo kodo izdelka, kmalu pa jo bodo objavili tudi za mini računalnike Raspberry Pi 3. Za zdaj še ni jasno, ali gre zgolj za interni raziskovalni projekt brez konkretnih načrtov za izdelek (kar je dokaj običajno za Google), vendar poznavalci menijo, da je zadeva preveč obsežna in potratna, da bi ostalo zgolj pri eksperimentu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji