Objavljeno: 3.4.2014 01:00

Fire TV – Amazonova video in igralna konzola

Napovedi, ki so krožile že lep čas, so se izkazale za točne: Amazon je namreč predstavil svoj nov adut, večpredstavni pretočni predvajalnik, ki je hkrati tudi igralna konzola. Z njo se nameravajo spopasti s številnimi izdelki s področja zabavne elektronike, med drugimi pa tudi igralnimi konzolami PlayStation, Xbox in Wii.

Fire TV bo najbrž v povsem svoji kategoriji, saj je s ceno, ki bo ZDA znašala le 99 dolarjev bistveno cenejši od mogočnejših tekmecev. Obenem ima praktično enako ceno, a večjo funkcionalnostjo, kot lani predstavljene Androidne konzole (Ouya,…). Fire TV temelji na platformi Android in HTML, tako da bo na predvajalnik relativno preprosto prenesti različne programe, tudi igre.

Osnova je večpredstavni predvajalnik, ki ima procesor s štirimi jedri, 2 GB RAM, izhodom HDMI (polna ločljivost HD), optičnim zvočnim in omrežnim vmesnikom. Priložen je ličen daljinski upravljavec, vendar je večino funkcij možno krmiliti kar z govorjenimi ukazi.

Uporabniški vmesnik je izrazito slikovit in oblikovno bogat, predvajalnik pa zna dodatne informacije o vsebinah prikazati tudi na sestrskih napravah – tablicah s Fire OS. Delovanje konzole kot predvajalnika je menda izredno hitro in večina izmed 200.000 naslovov filmov in TV serij se začne predvajati praktično takoj po pritisku na tipko.

Fire TV zna celo spremljati, kaj uporabnik rad gleda in vnaprej naloži začetke posnetkov, ki bi jih morda utegnil izbrati kot naslednje. Amazon bo na začetku podpiral ponudnike storitev Hulu lastni sistem Amazon Prime, Netflix, Plex, NBA, ESPN in YouTube, sledili bodo tudi drugi.

Fire TV je hkrati tudi igralna konzola. Zanjo namreč lahko dokupimo igralno krmilno enoto, ki spominja na tisto iz Microsoftovega Xboxa, a je opremljena tudi s tipično Androidnimi in večpredstavnimi tipkami. Amazon je uspel že na začetku pripeljati na konzolo nekatere znane igre, kot so Minecraft, Asphalt 8, Modern Combat 4.

Za Fire TV bodo svoje naslove prispevala sama znana imena, kot so 2K, AOL, Clear Channel, Disney, EA, ESPN, Gameloft, Hulu, Mojang, SEGA, Telltale in Ubisoft. Amazon je obenem objavil tudi prvi naslov svoje lastne razvojne hiše Amazon Game Studios, ki nosi ime Sev Zero. Obljubljajo pa še oblico drugih zanimivih naslovov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji