Objavljeno: 22.9.2019 11:00

Facebook ponuja prenovljene pomočnike Portal

Facebook se je lani podal na področje strojne opreme s predstavitvijo pametnih video predvajalnikov Portal, ki združujejo pametno pomočnico in videokonferenčne funkcije v enem izdelku. Toda velikan na področju družabnih omrežij je na težek način spoznal, da je razvoj strojne opreme precej težji od programskih storitev, saj je Portal po vseh raziskavah dosegel skoraj neopazno majhen tržni delež, krepko pod 1%.

Kljub temu Facebook kot kaže ni obupal, saj je v teh dneh predstavil drugo generacijo naprav Portal, ki se prvič podaja tudi na področje televizorjev, izdelki pa so pridobili tudi nove funkcionalnosti, ki širijo nabor rabe.

Tu sta najprej prenovljeni Poratl z 10-palčnim zaslonom ločljivosti HD in povsem nov model Portal Mini, ki ponuja celoto v manjšem ohišju z 8-palčnim zaslonom. Oba izdelka sta zasnovana tako, da v mirovanju spominjata in delujeta kot okvir za digitalne fotografije.

Popolna novost pa je predvajalnik Portal TV, ki ga uporabljamo v kombinaciji z domačim televizorjem in omogoča uporabniško izkušnjo na velikem zaslonu. Po zunanjosti spominja na prvo generacijo kamere Kinect za krmiljenje igralne konzole Xbox, a je po funkciji bližje digitalnim pomočnikom.

Glavna značilnost vseh izdelkov je tesna povezljivostjo s prijatelji v družabnih omrežjih. Poleg sporočil lahko uporabniki računajo možnost neposrednih klicev v omrežja Facebook Messenger in po novem tudi WhatsApp. Izboljšali so tudi zvočnik, ki je zdaj primeren za poslušanje glasbe.

Facebook je v izdelke Portal vgradil kar nekaj funkcij umetne inteligence, na primer pametno sledenje sogovorniki, kjer fokus ostane na osebi, tudi če se ta premika s predvajalnikom. Poleg tega znajo Portal ojačati le zvok sogovornika in nekoliko utišati druge okoliške zvoke.

Vsi izdelki Portal imajo vgrajeno digitalno pomočnico Amazon Alexa, odzivajo pa se ne ukaz »Hey Portal«. Amazon je partner tudi na področju digitalnih vsebin, saj Portal premore programski predvajalnik Amazon Primer Video, s katerim je mogoče predvajati bogato zbirko vsebin družbe Amazon.

Če je bil prvotni portal na voljo le v ZDA in v Kanadi, so zdaj ciljne trge razširili še na večje države v Evropi in Aziji. Portal druge generacije v ZDA stane 179 dolarjev, Portal Mini pa 129 dolarjev. Dodatek za televizorje Portal TV stane 149 dolarjev. Kdor kupi dve izmed naprav, lahko računa na popust v višini 50 dolarjev.

naTk0dGp_HI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji