Objavljeno: 6.5.2019 09:00

Evropska komisija Applu očita zatiranje konkurence

Spletni ponudnik glasbe Spotify je v začetku letošnjega leta Evropski komisiji vložil uradno pritožbo glede ravnanja družbe Apple v zvezi z njihovo glasbeno storitvijo Apple Music, ki onemogoča pošteno konkurenco na Applovih izdelkih. Po pisanju Financial Timesa bo komisija zato odprla uradno preiskavo glede ravnanja družbe Apple v Evropi.

Spotify se pritožuje, da Apple zavestno diskriminira druge ponudnike pretočne glasbe, tako s cenovno politiko, kot omejitvami uporabe storitve. Obregnili so se zlasti pod dejstvo, ki je znano že vrsto let: Apple si odreže 30% vrednosti vseh naročnin na storitve, ki delujejo na njihovih platformah. Na drugi strani imajo Spotify in podobni servisi fiksne stroške, ki jih plačujejo glasbeni industriji. Ti so morda lahko drugačni od tistih, ki jih plačuje Apple, a zagotovo niso 30% manjši, zato jih postavlja v precej slabši položaj.

Družbi Apple dodatno očita, da v svojih pravilih omejuje možnosti komunikacije z uporabniki storitev na svojih napravah, nerazumljivo blokira nadgradnje programov in omejuje združljivost glede povezovanja na druge izdelke v Applovem ekosistemu, kot so HomePod, Siri in Apple Watch. Pri storitvi Apple Music teh omejitev ni.

Apple se je na pritožbo že odzval - predvsem se sprašuje, zakaj je pritožba na teh osnovah podana šele zdaj, saj Spotify svojo storitev na Applovih napravah nudi že vrsto let in najbrž prav zaradi tega dosegel današnji uspeh. Prav tako mu očitajo, da Spotify umetnikom ne vrača toliko zaslužka, kot želi prikazati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji