Objavljeno: 25.7.2018 12:00

EU: ASUS, Philips, Pioneer in Denon & Marantz so manipulirali s cenami

Evropska komisija je izrekla 111 milijonov evrov težko globo tehnološkim gigantom Asusu, Denon & Marantzu, Philipsu in Pioneerju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager pojasnjuje, da so podjetja z določanjem maloprodajnih cen povzročila višje cene gospodinjskih aparatov, sušilnikov za lase, prenosnikov, slušalk in številnih drugih elektronskih izdelkov v spletnih trgovinah za evropske potrošnike. To je po evropski zakonodaji nezakonito, saj proizvajalec lahko postavi le veleprodajno ceno, ne more pa od trgovca zahtevati dvig cene.

Podjetja so v preiskavi sodelovala in kršitve priznala, zato so dobila 40-50 odstotkov popusta na izrečene globe. Asus mora plačati 63 milijonov evrov, Philips 30 milijonov evrov in Pioneer 10 milijonov evrov.

Komisija je podrobneje pojasnila, kako so podjetja kršila zakonodajo. Tajvanski Asus je med letoma 2011 in 2014 spremljal izvozno ceno računalniških komponent in elektronike ter končne prodajne cene. V Nemčiji in Franciji je od trgovcev zahteval, da cene dvignejo na ravni, ki jih je pričakoval Asus. Nizozemski Philips je v Franciji med letoma 2011 in 2013 določal cene svojih gospodinjskih aparatov in elektronike, namesto da bi to počeli trgovci na drobno. Japonski Pioneer pa je poleg tega med letoma 2011 in 2013 omejeval prodajo iz ene države EU v drugo in v nekaterih primerih ni želel dobaviti blaga prodajalcem, ki so prodajali tudi v druge države EU. Japonski Denon & Marantz je v Nemčiji in na Nizozemskem med letoma 2011 in 2015 umetno vzdrževal visoke maloprodajne cene.

EU.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji