Objavljeno: 28.12.2015 12:00

Del razvijalcev bitcoina odšel na svoje

Nekateri izmed glavnih razvijalcev Bitcoina so zapustili projekt in odšli na svoje, saj so postavili novo kriptovaluto, ki so jo poimenovali Decred. Pri bitcoinu jih je motila zlasti netransparentnost, zato so ustanovili podjetje Company 0 LLC in pod njegovim okriljem začeli delati na projektu Decred. Gre za skupino inženirjev, ki je doslej razvijala paket btcsuite, ki vsebuje številna orodja in pripomočke za lažje delo z bitcoinom.

Jacob Yocom-Piatt, ki je na bitcoinu delal od leta 2013 in je sedaj prevzel funkijo izvršnega direktorja v Company 0, pojasnjuje, da ima nad programsko opremo za bitcoin nazor majhna skupina ljudi, ki drži v rokah vse vzvode moči. Srž problema je negotovo financiranje, ki ne prihaja iz skupnosti temveč od zunanjih entitet, kar ustvarja nasprotje interesov med razvijalci in skupnostjo. Medtem ko je standard bitcoin določen in večjih sprememb v njem ni, odjemalcev in druge infrastrukture ljudje načeloma na pišejo sami, temveč uporabljajo izdelane rešitve.

Decred bo odprta in napredna digitalna valuta z decentraliziranim upravljanjem in najnovejšo tehnologijo. Ustroj delovanja bo podoben kot pri bitcoinu, želijo pa odpraviti tudi nekaj tehničnih nerodnosti, ki jih bitcoin zaradi svoje zgodovine in starosti ne more odvreči. Tako bo namesto algoritma SHA-256 uporabljal Blake-256, napisan pa bo celoti v jeziku Go. Financiranje bo urejeno tako, da bo prihajalo neposredno iz tehnologije – z drugimi besedami: pri bitcoinu nagrado za rudarjenje dobivajo le rudarji, pri Decredu pa se bo na enak način financiral tudi razvoj. Konkurenčnih valut smo videli že nekaj, a se nobena ni resno prijela. Videli bomo, ali bo Decred muha enodnevnica ali kaj več. Bitcoinova glavna prednost namreč ni tehnološka, temveč kronološka – bil je prvi, je najbolj poznan in ima največ uporabnikov. Decred pa trdi, da bo bolj odprt in tehnološko superioren.

Izjava za javnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji