Objavljeno: 11.1.2012

CES: Prenosniki, tablice in vse vmes

Letošnji CES naj bi dokončno ustoličil tablične računalnike, kot ta hip najbolj privlačne računalniške izdelke, toda sodeč po kopici novosti, so v ospredje prišli predvsem ultra lahki prenosniki, ultrabooki, kot jim pravijo pri Intelu. CES je pravzaprav odskočna deska zanje in med poglavitnimi proizvajalci najbrž ni takega, ki ne bi prikazal vsaj enega ultrabooka.

Intel je seveda bil glavni promotor dogajanja na področju ultrabookov, še posebej zato, praktično vsi uporabljajo njihove procesorje in ostale smernice razvoja. Skupno naj bi tako bilo na sejmu več kot 60 novih modelov, 75 pa jih je še v pripravi, najbrž na osnovi prihajajočega ultra varčnega procesorja Ivy Bridge. Na sejmu pa so tudi prikazali nekaj hibridov, ki ultrabooke združujejo s tabličnimi lastnostmi. Najbolj nenavaden je koncept z imenom Nikiski, ki ima na zadnji strani običajnega zaslona vgrajen še zaslon nekakšne zelo ozke tablice. Deluje, tudi kadar je glavnina računalnika zaprta in izklopljena, cilj pa je dostop do najbolj pogostih funkcij, kot so koledar, predvajalniki glasbe in elektronska pošta. V ozadju je Windows 8.

Intelov koncept Nikiski.

Pregled nadaljujemo pri največjem proizvajalcu računalnikov ta hip, Hewlett Packardu, ki je razkril svoj adut na tem področju - imenuje se Envy 14 Spectre in je v zelo velikem delu narejen iz - stekla. Gorilla glass, zelo trpežno steklo, ki ga srečamo zlasti pri tablicah, prekriva zaslon LCD, zadnji del zaslona oziroma pokrov računalnika, naslon za roke pred tipkovnico in sledilno tablico. Zaradi tega je nekoliko debelejši (20 mm) kot drugi ultrabooki, vendar je zelo izstopajoč po videzu.

Uporabnik sicer dobi najnovejše Intelove procesorje (vendar brez namenskega GPU), 14-palčni zaslon z ločljivostjo 1.600 x 900 pik, 4 GB RAM in prostor za dve enoti SSD, vsaka od katerih nudi prostor za 256 GB podatkov. Cena, ki se prične v ZDA pri 1.400 dolarjih (brez DDV) je primerna tej ekskluzivnosti izbranih materialov. Kot protiutež sodobni tehnologiji - namesto tipk, zvok krmilimo s pomočjo vrtljivega analognega potenciometra. Ali je naslednji korak razvoja tudi tu retro-nostalgija?

HP Envy 14 Spectre.

Naslov najtanjšega ultrabooku na sejmu pripada Acerjevemu modelu Aspire S5, ki meri pri zaprtem zaslonu le 15 mm in z optimizacijo vsega vsebovanega tehta komaj 1,35 kg. Vgrajen je 13,3 palčni zaslon, enota SSD, izbor Intelovih procesorjev. Da bi omogočili dostop do priključkov pri tako tankem ohišju, so si pri Acerju izmislili poseben predal MagicFlip I/O. Ko nanj kliknemo, se ta odpre, debelino prenosnika poveča za okoli centimeter, vendar lahko nato dostopamo do vmesnikov običajne velikosti, med temi HDMI, USB 3.0 in Thunderbolt. Acer se tudi hvali z zelo hitrim zagonom iz mirovanja, ki se izvrši v le 1,5 sekunde. V prodaji bo v drugem četrtletju.

Acer Aspire S5.

Samsungovi novi ultrabooki se začnejo z novo Serijo 5 in sicer pri ceni od 900 ameriških dolarjev dalje. Na voljo sta modela s 13 in 14 palčnim zaslonom, osnova pa so Intel Core i5, 4 GB RAM in disk velikosti 500 GB z dodatnim medpomnilnikom Flash velikosti 16 GB za hitrejši dostop. Alternativa je klasična enota SSD velikosti 128 GB. V primerjavi s konkurenco sta malo debelejša in težja, vendar zato bogatejša za dodatne priključke. S

Samsung je obenem prenovil dosedanjo Serijo 9, ki je na voljo s 13,3 ali 15,6 palčnim zaslonom, zaradi česar Samsung te prenosnike sploh ne imenuje ultrabooki. So pa zato 37% tanjši in za 180 gramov lažji od predhodnikov. Oprema je vrhunska, zato najbrž ni presenečenje, da prav s temi modeli nameravajo mamiti kupce, ki bi se sicer odločili za Applove MacBooke Air. Cene v ZDA znašajo 1.400 oziroma 1.500 dolarjev brez DDV.

Čeprav so precej računalnikov pri Lenovu predstavili že nekaj dni pred sejmom, so nekaj novosti, zlasti iz družine IdeaPad pustili tudi za otvoritev. Taka sta modela IdeaPad U310 in U410 z debelino 1,8 oziroma 2,1 cm in težo med 1,7 in 1,9 kg. Razlikujeta se v velikosti zaslona (13,3 oziroma 14,1-palcev), oba premoreta najnovejše procesorje Intel in pomnilniške enote SSD oziroma hibridne diske (klasične z manjšo količino pomnilnika Flash v pomoč). Akumulator zadostuje za 8 ur delovanja.

Lenovo IdeaPad U310.

Lenovo IdeaPad U410.

Lenovo je prikazal še manjše modele IdeaPad S200 in S206 (11,6-palni zaslon, 1,3 kg), posebnež pa je predvsem IdeaPAD Yoga, ki je nekakšen hibrid med prenosniki in tablicami. V osnovi je to klasičen prenosnik, ki pa mu lahko zaslon zavrtimo za skoraj 360 stopinj (zanimivo, da je pri tem vpet na dveh mestih) in ga spremenimo v tablico. Zaslon je seveda občutljiv na večkratni dotik, premore pa diagonalo 13,3 palcev. Lenovo ne skriva, da je računalnik idealen za prihajajoči operacijski sistem Windows 8. Cena bo znaša menda okoli 1.000 dolarjev.

Lenovo IdeaPad Yoga.

Na področju tablic Apple po pričakovanjih ni predstavljal nobenih novosti, Microsoft pa s tablicami še ni nared (čeprav je bilo videti precej prototipov), zato so praktično celotno pozornost javnosti jemali modeli z okoljem Android. Marsikateri proizvajalec je CES izkoristil za predstavitev naslednje generacije svojih izdelkov, nekateri pa so kazali inačice z različnimi velikostmi zaslonov, kot pri dosedanjih modelih.

Toshiba trdi, da je njihova nova tablica Excite X10 (ponekod znan kot Regza AT700) s 7,7 milimetri odslej najtanjši računalnik na svetu. Za primerjavo - Apple iPad 2 meri 8,8 mm. Zaslon je 10-palčni z ločljivostjo 1280 x 800, procesor ima dve jedri, delovni pomnilnik je velik 1 GB, trajni pomnilnik pa 32 GB. Kljub skromnim meram premore vmesnik HDMI, USB 2.0, režo za kartice micro SD in dve video kameri (2 in 5 milijonov pik). Z operacijskim sistemom Android 3.2 (kasneje tudi ICS 4.0) bo v prodaji že v tem četrtletju, le cena bo višja, kot smo vajeni - okoli 800 dolarjev (brez DDV). Toshiba je sicer na sejmu prikazala še nekaj zanimivih prototipov tablic brez imen in tehničnih opisov, ki segajo z velikostmi od 5 pa vse tja do 13 palcev po diagonali.

Toshiba Exite 10.

Pričakovanja javnosti so bila, da bo sejem CES odskočna deska za tablice s 3D zasloni brez očal, vendar teh v večini primerov ni bilo videti. So pa izjeme, kot je manj znani model Gadmei Brando T863 3D, ki premore 8-palčni autostereoskospki zaslon z ločljivostjo 1280 x 768 pik. Po ostalih lastnostih se tablica uvršča v spodnji konec, saj ima procesor s samo enim jedrom, 512 MB RAM in trajni pomnilnik velikosti 8 GB. Nabor vmesnikov je sicer popoln, vključno s HDMI, USB in microSD. Cena je nadvse privlačna - v ZDA samo 200 dolarjev, vendar kljub temu dvomimo v večji uspeh. Nekoliko večji zaslon načrtuje kitajski proizvajalec Aigo s svojo tablico 3D Pad, ki temelji na Androidu 3.2. Toda načrti so tu še bolj zaviti v meglo.

Gadamei Brando.

Aigo 3D Pad.

Asusov hibridni računalnik Tranformer Prime je očitno naletel ne dober odziva javnosti, zato je na sejmu CES bilo videti precej posnemovalcev. Eden takih je Lenovo s svojim tabličnim računalnikom IdeaTab S2, ki združuje 10-palčno tablico z dvojedrnim procesorjem in opcijsko dodatno tipkovnico. Osnovna tablica je dokaj tanka (8,7 mm) in zagotavlja 9 ur dela. Če se odločimo in priključimo tipkovnico, ki ima prav tako lasten akumulator, pa dobimo hibridni prenosnik z zmogljivostjo akumulatorja za kar 18 ur dela!

Gadamei Brando

Presnetili so tudi pri samemu Asusu, kjer so le nekaj mesecev za predstavitvijo mikavnega modela Transformer Prime predstavili še novejši model z oznako Transformer Prime TF700T. Glavna razlika je v zaslonu, ki je sicer še vedno 10-palčni, vendar tokrat s polno ločljivostjo HD - 1.920 x 1.200 pik. Izboljšana je tudi video kamera (2 miljona namesto 1,2 milijona pik), seveda pa so višje tudi cene. V drugem četrtletju bo za model z 32 GB pomnilnikom potrebno odšteti 600 doalrjev, 100 več pa za model s 64 GB.

Asus Transformer Primer TF700F.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji