Objavljeno: 9.1.2019 01:00

CES: pozor, roboti prihajajo

Po prikazanem na sejmu CES se zdi, da so roboti namenjeni splošni rabi, tudi v domačem okolju, korak bližje resničnosti. Samsung je tako kot prvi izmed velikih proizvajalcev na sejmu najavil svoje prve robote s skupnim imenom Samsung Bot.

Pravzaprav ne gre samo enega samega robota temveč kar za štiri različne modele, saj Samsung verjame, da lahko naredi robote, ki so po obliki in funkcijah optimizirani za specifične namene rabe. Samsung Bot Care je denimo robot, ki bo pomagal pri oskrbi in nadzoru bolnikov. Bot Air je robot specializiran za nadzor kvalitete zraka, identificiranje vira onesnaževanja in po možnosti čiščenja ter prezračevanja onesnažene cone.

Bot Retail bo našel svoje mesto v trgovinskih centrih, kjer bo pomagal kupcem pri izbiri izdelkov in ponujal več informacij o njih. Tu je še robot GEMS, ki je v resnici eksoskelet za pomoč pri hoji in tam, kjer je potrebna dodatna moč pri delu ali trening. Samsung je na sejmu sicer podrobneje govoril le o zdravstvenem pomočniku Bot Care, ki je edini bil na ogled, drugi pridejo na vrsto nekoliko kasneje.

Mali robot na kolesih ima zaslon ovalne oblike, ki deluje dobrohotno in skuša biti na ta način manj moteč pri obhodu med bolniki. Tem nudi pomoč, odgovarja na vprašanja, daje nasvete, omogoča vpogled v zdravstvene podatke, s pomočjo vgrajenih tipal lahko izmeri tudi utrip, pritisk in druge zdravstvene kazalnike. Obenem lahko nadzoruje bolnike, njihovo spanje in podatke po potrebi posreduje zdravniškemu osebju. Pri Samsungu še niso želeli dajati izjav, kdaj bodo najavljeni roboti v prodaji in koliko bo zanje treba odšteti.

Zelo blizu dejanske rabe pa je robot Temi, ki ga ponuja mlado podjetje Robotemi. Robot je praktično že nared in bo v prodaji od letošnjega marca dalje, v ZDA pa bo zanj treba odšteti povsem razumenih 1.500 dolarjev. Temi (izgovori se »Timmy«) je namenjen domači rabi, kjer se lahko samodejno ali nadzorovano sprehaja (vozi) po hiši, predvaja video in glasbene posnetke ter omogoča videokonferenčno povezavo na daljavo.

Z vgrajenim 10-palčnim monitorjem LCD, ki ga ima namesto »obraza« in vgrajeno video kamero je pravzaprav oddaljeni mobilni robot snemalec/predvajalnik, ki ga lahko lastnik stanovanja krmili na daljavo, ko ga ni doma. Avtorji nameravajo robota povezati tudi z Amazonovo pomočnico Alexa in platformo Alexa Smart Screen and TV, ko bo ta na voljo. Na ta način bo robot tesno povezan s sposobnostmi (skills), ki jih poznajo Amazon Echo in njegovi derivati.

0OPYHBDd4dY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji