Objavljeno: 12.1.2019 01:00

CES: manjši koraki naprej na področju virtualne resničnosti

Čeprav na letošnjem sejmu CES ni bilo veliko novih predvajalnikov za navidezno in nadgrajeno resničnost, nekaj izdelkov vseeno izstopa z novostmi, ki tovrstne izdelke delajo še bolj privlačne za širšo rabo.

HTC Vive je tako predstavil nadgrajeni najzmogljivejši predvajalnik za virtualno resničnost Vive Pro Eye, ki omogoča sledenje uporabnikovim oče, oči uporabnika. Ta novost bistveno vpliva na kvaliteto uporabe predvajalnika. Med drugim omogoča navigacijo po menujih in izbirah zgolj s pogledom, brez potrebe po uporabi krmilnikov. Sistem za sledenje očem ponuja tudi možnost, da se na zaslonu zameglijo vsebine, ki jih uporabnik trenutno ne gleda, kar pomeni večjo osredotočenost za uporabnika in manj računskih potreb za računalnik. Novi Vive Pro Eye bo naprodaj v drugem četrtletju leta 2019.

HTC Vive Cosmos pa je povsem nov predvajalnik virtualne resničnosti, ki je namenjene še širšemu občinstvu kot Vive Pro. Predvajalnik je lažji, preprostejši, v nasprotju s prvim pa ne bo zahteval povezave na osebni računalnik PC, ampak bo znal delati tudi s telefoni. Kako točno bo delovala povezava in kakšne so tehnične značilnosti predstavniki podjetja niso še želeli razglabljati. V prvi polovici leta bo Vive Cosmos na voljo za razvijalce, proti koncu leta pa menda pride tudi v redno prodajo.

Na področju nadgrajen resničnosti je največ pozornosti obiskovalcev poželo mlado kitajsko startup podjetje Nreal, ki je predstavilo očala Nreal Light. Za razliko od dosedanjih izdelkov na tem področju je izdelek družbe Nreal najmanj čudaški in zelo podoben navadnim sončnim očalom.

V ozadju je zelo zanimiva tehnologija. Očala sliko projecirajo z laserskim prikazovalnikom na steklo v ločljivosti 1080 s frekvenco 60 slik na sekundo, nudijo pa zorni kot 52 stopinj, kar je bistveno bolje kot pri razvpitem Magic Leap One. Ob tem seveda ponujajo, da uporabnik normalno gleda okolico skozi stekla očal. Očala imajo tudi stereo zvočnike, vmesnik bluetooth, dvojne mikrofone in video kamero.

Zdi se skoraj neverjetno, a očala Nreal Light tehtajo le 85 gramov, kar je bistveno manj od tekmecev (Magic Leap One tehta 345 gramov). Nreal je seveda večino elektronike preselil v žepni računalnik, ki temelji na procesorju Qualcomm Snapdragon 845. Z enim polnjenjem naj bi očala brez težav delovala tri ure, lahko pa jih polnimo iz pametnih telefonov ali prenosnih akumulatorjev. Celota je tako zanimiva, da je poželo eno od nagrad za najboljši izdelek na sejmu.

zhdnlwaldJE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji