Objavljeno: 11.1.2019 01:00

CES: Intel in AMD ne popuščata z novostmi

Intel in AMD sta sejem CES izkoristila za kopico novosti, ki jih bomo srečali v prodaji večinoma že v prvi polovici letošnjega leta. Z novostmi se ne bojujeta zgolj drug proti drugemu, temveč tudi proti novim pretendentom, kot so izdelki na temelju arhitekture ARM.

Intel je na tako na sejmu uradno predstavil novo generacijo procesorjev imenovano Ice Lake, ki je prvič narejena v 10-nm arhitekturi. Intel je na področju miniaturizacije imel še do nedavnega kar nekaj težav, zato je še vedno korak za tekmeci, ki so med tem že začeli uporabljati 7-nm arhitekturo.

Toda Ice Lake je kljub temu lep korak v primerjavi z jeseni predstavljeno generacijo Coffee Lake, narejeno še večinoma v 14-nm arhitekturi. Na sejmu so že pokazali dejansko vezje, kar pomeni, da začetek prodaje proizvodnje ni več tako daleč. Ice Lake je prvi z mikroarhitekturo Sunny Cove, vseboval bo enajsto generacijo integriranih enot GPU, prvi bo z neposredno podporo za vmesnike Thunderbolt 3 in WiFi 6 (802.11ax) brez dodatnih vezij. Prvič pa bo glavna veja procesorjev dobila tudi nove ukaze imenovane Deep Learning (DL) Boost, ki so namenjeni predvsem algoritmom strojnega učenja.

Zanimivo, da je Intel ob procesorjih Ice Lake na sejmu predstavil tudi šest novih procesorjev devete generacije, ki segajo od modela Core i3-9350KF do Core i9-9900KF. Pripona F pomeni, da so to procesorji, ki nimajo vgrajene integrirane grafike, kar pomeni, da so energijsko nekoliko manj potratni in zato potencialno bolj primerni za navijanje.

Zanimiva je tudi vzporedna smer razvoja procesorjev, na osnovi tehnologije Foveros. Ta združuje na istem vezju jedra Core in Atom, torej različne zmogljivosti. Ta strategija na moč spominja na procesorje ARM, kjer določena jedra služijo bolj za računsko intenzivne naloge, druga pa za energijsko varčno delovanje, kadar naprava ni v polnem zagonu. Očitno tako strategijo lahko pričakujemo tudi v prihodnjih procesorjih Intel, začenši z družino izdelkov LakeField.

Zadnja Intelova novost pa je nove generacija procesorjev Nervana, ki so specializirani za strojno učenje. Natančneje, podpirajo algoritme za sklepanje namesto učenje na podlagi vzorcev, kar je naslednji korak na področju umetne inteligence. Intel tu tesno sodeluje z družbo Facebook, ki bo novost uporabili v svojih strežniških sistemih.

AMD je na sejmu CES predstavil tretjo generacijo procesorjev Ryzen, ki je prvič narejena v 7-nm arhitekturi. Najzmogljivejši Ryzen se bo zlahka kosal s procesorji Intel Core i9 9900K in jih po navedbah proizvajalcu tudi prehitel, ob tem pa bo porabil kar okoli 30% manj energije. Imel bo osem jeder in podporo za vodilo PCIe 4. V prodajo pride sredi letošnjega leta.

AMD Epyc procesor je prvi 7-nm izdelek namenjen strežnikom. Procesorji imajo do 64 jeder in 2- do 4-krat večjo zmogljivost (navadni ukazi, računanje s plavajočo vejico) kot doslej. Za nameček uporabljajo enaka podnožja kot dosedanja generacija izdelkov, kar bo pospešilo prihod na strežnike in omogočilo nadgradnje brez zamenjave celotne elektronike.

AMD se na sejmu CES ni postavil po robu zgolj družbi Intel, temveč tudi podjetju Nvidia s predstavitvijo grafičnega procesorja Radeon VII. Gre za drugo generacijo tehnologije AMD Vega, ki so jo tokrat realizirali v 7 nm arhitekturi. Procesor ima 60 računskih jeder, ki delujejo s taktom 1,8 GHz in nudijo večjo 25% zmogljivost ob enaki porabi energije kot doslej. Grafična kartica premore 16 GB velik pomnilnik s prepustnostjo 1 TB/s. Radeon VII bo na voljo od februarja za ceno 699 dolarjev.

uilkteCmqTI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji