Objavljeno: 18.6.2021 13:00

Avstralska policija podatke iz »anonimne« COVID aplikacije uporablja tudi v druge namene

V Avstraliji imajo aplikacijo SafeWA, s katero se morajo uporabniki prijaviti ob vsakem vstopu v katerokoli trgovino. Seveda naj bi bila anonimna. Izkazalo se je, da si policija anonimnost razlaga malce po svoje.

Nadzor nad tem, ali Avstralci aplikacijo zares uporabljajo, je bolj mlahav, pišejo pri Gizmodu, vendar se je v bazi, ki naj bi služila epidemiologom za sledenje morebitnih stikov z okuženimi, vseeno zbralo kar 240 milijonov transakcij oz. lokacij. Na dan je prišlo, da je policija ob raziskavi nekega umora dvakrat posegla v bazo in si z njo pomagala pri preiskovanju le tega.

Šef policije Zahodne Avstralije, kjer je aplikacija v uporabi, je v obrambo navedel – »drobni tisk«. Tam namreč menda piše, da ima policija dostop do baze lokacij. »Zavedam se, da ljudje ne berejo drobnega tiska na zavarovalnih policah in drugje, toda … - poseg je bil zakonit«, je dejal.

Zaupanje javnosti v »anonimne« COVID aplikacije pa je bilo s tem zagotovo še dodatno spodkopano. Kljub temu, da bo zakonodajalec po novem eksplicitno prepovedal tovrstne posege.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji