Objavljeno: 15.2.2019 05:00

Aprila bo GPS imel »milenijskega hrošča«

Marsikdo med bralci je premlad, da bi se spomnil norije, ki je leta 1999 vladala v računalniškem svetu. Hrošča pri prehodu v leto 2000 zaradi dvomestnega zapisa leta v nekaterih programih (Y2K bug) smo potem brez večjih težav preživeli, a podobne »okrogle obletnice« so še vedno aktualne.

V letu 2038 pričakujemo podoben problem na operacijskih sistemih Linux, ki čas beležijo kot število sekund od začetka epohe, ki je bila 1. januarja 1970. Natančno 19. januarja 2038 ob 4:14:08 po srednjeevropskem času (če ga ne bodo vmes spremenili) bo od začetka epohe minilo 231 sekund. V sistemih, ki za shranjevanje uporabljajo predznačeno 32-bitno celo število, je to največja pozitivna vrednost, ki jo lahko shranijo. Naslednja sekunda bo torej predstavljala skok za prav toliko sekund v preteklosti. Kaj se bo zgodilo, bomo še videli. Če gre soditi po letu 2000, ne prav veliko.

Še prej pa bo imel soroden problem GPS. Sprejemniki signala GPS uporabljajo zaporedno številko tedna. Trenutna epoha se je začela 1. avgusta 1999, torej bomo 6. aprila 2019 zaključili 1024. teden. To je ravno 210, kar predstavlja težavo, ker tedne shranjujemo kot 10-bitno celo število.

Mimogrede, to ni prvikrat, da je GPS prilezel do 1024. tedna. Uvodna epoha se je začela januarja 1980, zato smo prvikrat do konca 10-bitnih števil prispeli avgusta 1999. Tedaj večjih težav ni bilo, a GPS je odtlej postal bistveno širše uporabljan. Težave bodo imeli predvsem ceneni sprejemniki, ki imajo slabe algoritme za pretvorbo časa GPS v univerzalni čas (UTC). Pametnejši sprejemniki namreč dobijo še kakšno drugo informacijo in potem ugotovijo, v kateri epohi se nahajamo. Kot pojasnjujejo na strani GPS.gov, so vsi sprejemniki po standardu ICD-200/IS-GPS-200 odporni na težavo. Ostale naprave pa bodo potrebovale nadgradnjo firmwara.

In zakaj je vse to pomembno? Tirnice satelitov niso nespremenljiva konstanta, temveč se spreminjajo. Zato mora GPS-sprejemnik v vsakem trenutku poznati točen čas, če naj pravilno izračuna lokacijo. Sprejemniki, ki ne bodo pravilno razumeli datuma, bodo vračali tudi napačno lokacijo.

Podrobno smo o GPS-u pisali že pred dobrimi štirimi leti.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji