Objavljeno: 3.8.2018 09:00

Apple prvo podjetje, ki je vredno bilijon dolarjev

Včeraj so Applove delnice na borzi dosegle novo rekordno vrednost 207,39 dolarja, s čimer je podjetje po vrednosti prvič preseglo bilijon dolarjev. Da, tisoč milijard.

Vrednost delnic je že nekaj dni rasla, še posebej od objave poslovnih rezultatov, ki so nekoliko presegli pričakovanja. Od leta 2007, ko so splavili prvi iPhone, je vrednost delnic podjetja zrasla za 1100 %. V lanskem letu so zabeležili za 229 milijard dolarjev prodaje in za 48,4 milijard dolarjev dobička – gre torej za najbolj dobičkonosno ameriško podjetje. Večina analitikov je mnenja, da je vrednost Applovih delnic še vedno nekoliko prenizka, torej naj bi še zrasla – sploh ker jeseni prihaja novi iPhone.

  
Če se ozremo malce dlje v preteklost, je trditev o prvem bilijonskem podjetju morda na malce majavih nogah. V šestnajstem stoletju je denimo obstajalo podjetje Dutch East India Company, ki mu je Nizozemska država podelila monopol za trgovanje z njihovimi azijskimi kolonijami. Njegove kompetence so bile blizu pravi državi, med drugim je imelo tudi lastno vojsko. Po nekaterih ocenah je bilo podjetje v današnjem denarju bilo vredno skoraj 8 bilijonov dolarjev.

Okoli bilijona bi bilo vredno tudi John D. Rockfellerjevo naftno podjetje Standard Oil, ki ga je ameriška država leta 1911 razbila na današnje ExxonMobil, Chevron, Marathon Petroleom in del BP.

Nekateri nad bilijon vrednotijo tudi državno naftno podjetje Saudske Arabije Saudi Aramco, ki pa uradno (še) ne kotira na borzah, zato je to težko potrditi.

Po nekaterih ocenah bi bilo podjetje Dutch East India Company v današnjem denarju vredno več kot skupina današnjih največjih podjetij. Vir: Visual Capitalist

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji