Objavljeno: 26.9.2013 01:00

Amazonove nove tablice

Amazon je prenovil ponudbo tablic Kindle Fire s povsem novima modeloma Kindle Fire HDX in osveženo, predvsem pa cenejšo različico tablice Kindle Fire HD. V navezavi na novosti so predstavili novo različico operacijskega sistema Fire OS 3.0 »Origami«, ki prinaša novosti za domačo, prvič pa tudi podporo za poslovno rabo. Za nameček so tu še zanimivi dodatki za nove tablice.

Največja novost sta tablici Kindle HDX, ki sta na voljo z zasloni velikosti 7 oziroma 8,9 palcev. V obeh primerih je ločljivost višja od konkurentov s podobnimi dimenzijami. Pri manjšem je ločljivost zaslona 1.920 x 1.200 pik (323 pik na palec), pri 8,9-palčnem pa že 2.560 x 1.600 pik (339 pik na palec). S posebnim načinom vgradnje sloja za razpoznavo dotika so uspeli zmanjšati debelino stekla in s tem prihranili 34% teže tablice glede na primerljivo velik Kindle Fire HD.

Vgradili so tudi zmogljiv procesor Snapdragon 800 s štirimi jedri in taktom kar 2,2 GHz, skupaj s pomnilnikom velikosti 2 GB in grafičnim pospeševalnikom Adreno 330 pa je to najbrž osnova za zelo visoko zmogljivost. Amazon navaja, da je kljub temu trajanje akumulatorja kar 11 ur, kar se podaljša na celo 17 ur v energijsko varčnem režimu pri prebiranju knjig.

Tablici se razlikujeta po vgrajenih fotografskih zmožnostih. Obe imata kamero na prednji strani za videokoneference, a le večji model z 8,9-palčnim zaslonom premore tudi kamero na zadnji strani in sicer z ločljivostjo 8 milijonov pik. 7-palčna tablica bo stala v ZDA 229 dolarjev, za večji 8,9-palčni zaslon pa bo treba odšteti 379 dolarjev. Za različice s 3G/4G podporo bo treba odšteti 329 oziroma 479 dolarjev, na vodo pa bodo nekoliko kasneje kot običajni modeli, ki pridejo v prodajo sredi oktobra oziroma v začetku novembra.

Amazon je hkrati tudi osvežil in predvsem pocenil Kindle Fire HD. Pri 7-palčnem zaslonu je zdaj ločljivost 1.280 x 800 pik, vgradili pa so tudi zmogljivejši procesor z dvojnim jedrom in taktom 1,5 GHz. Oblika je zelo podobna tablicam Kindle Fire HDX. Cena je le 139 dolarjev, 60 manj kot pri dosedanji različici Kindle Fire HD.

Še beseda ali dve o Fire OS 3.0. Kot je znano je to izpeljanka operacijskega sistema Android, ki je tudi združljiva z vsemi programi za Googlovo mobilno platformo. Dodaja pa številne unikatne funkcije, na primer optimizacijo za poseben način prebiranja digitalnega gradiva (Reading Mode), funkcijo Second Screen za prikaz vsebin na domačem televizorju, X-Ray kot pomočnika pri gledanju video vsebin in poslušanju glasbe in tipko Mayday za hiter dostop do tehnične podpore. Prvič so tablicam dodali poslovne funkcije, kot so podpora za omrežja VPN, šifriranje vsebin, upravljanje digitalnih potrdil, pa tudi možnost daljinskega upravljanja naprav iz centrale.

Omeniti velja še zanimive opcijske pokrove Origami, ki s pomočjo vpetja z magneti in posebnega načina zlaganja omogočajo pripravo stojala za tablico tako v vodoravnem, kot navpičnem položaju. Pri zmogljivejši različici Kindle Fire HDX zna odpiranje pokrova celo prožiti zagon programov, v tem primeru vgrajene video kamere/fotoaparata.

http://www.amazon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji