Objavljeno: 18.2.2019

Amazon in davki

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon? Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Dare Hriberšek, Slotech

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je korporacijam znižala davčno breme s 35 na 21 %, obenem pa ni storila nič, da bi z zakonodajo zapolnila davčne vrzeli, ki velikim podjetjem omogočajo učinkovito izogibanje davkom.

Amazon je pred dnevi sicer sklenil preklicati vzpostavitev novega sedeža podjetja v New Yorku zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva. V ospredju teh nasprotovanj so bile prav davčne oprostitve (in subvencije) v višini treh milijard USD. Te je lokalna politika podjetju obljubila v zameno za 25.000 delovnih mest, ki naj bi se odprla s prihodom njihovega sedeža za vzhodno obalo ZDA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji