Objavljeno: 31.12.2014 05:00

Norse: v Sony vdrla nezadovoljna odpuščena

Največji vdor te zime, ko so neznanci pridobili dostop do strežnikov Sony Pictures in odnesli več terabajtov poslovnih skrivnosti in osebne podatke zaposlenih, utegne imeti precej dolgočasno genezo. Strokovnjaki za IT-varnost iz podjetja Norse trdijo, da spektakularna teorija o vdoru Severne Koreje zaradi filma Intervju, ki jo tako vneto zagovarjajo v ZDA, enostavno ni pravilna. Najnovejši dokazi naj bi obremenjevali šesterico, v kateri je delovala tudi nekdanja zaposlena.

Če dobro pomislimo, je to pravzaprav logično. Severna Koreja ni nikoli slovela po vrhunskih tehnoloških sposobnostih, čeprav imajo fanatičen režim in ogromno vojaško mašinerijo. Toda vdor nepredstavljivih razsežnosti v Sony Pictures zaradi filma se sliši nekoliko – pretirano.

Če gre verjeti Norse, so identificirali šesterico, ki je neposredno povezano z vdorom. Glavna je nekdanja zaposlena, ki jo je Sony odpustil letos spomladi med obsežno reorganizacijo. Pri Sonyju je bila delala deset let in si pridobila ustrezna tehnična znanja za vdor, prav tako pa je imela tudi dostop do notranjega dela omrežja. Čeprav preiskave pri Norse ni nihče naročil in nimajo dostopa do Sonyja, so si pomagali kar s podatki, ki so jih hekerji objavili, med njimi tudi seznam zaposlenih. Osumljenka naj bi na internetu objavila veliko zelo žolčnih sporočil, uperjenih zoper Sony, hkrati pa naj bi bila v stiku z znanimi hekerskimi združbami.

Norse je podatke predal FBI. Do konca preiskave je še daleč, a klobčič odmotava čedalje bolj čudno.

https://securityledger.com/2014/12/new-clues-in-sony-hack-point-to-insiders-away-from-dprk/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji