Objavljeno: 4.12.2017 01:00

25 let prvega poslanega sporočila SMS

Inženirji podjetja Vodafone so pred natanko 25 leti na mobilni telefon poslali prvo kratko sporočilo SMS. Zmožnost pošiljanja kratkih sporočil dolžine 128, kasneje pa 160 bytov so sicer v okviru standarda GSM sprejeli že v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar tehnološki razvoj mobilnih komunikacij ni omogočal praktične rabe do konca leta 1992.

Storitev je kmalu postala izredno priljubljen način izmenjave kratkih sporočil kot alternative telefonskim klicem, lahko bi rekli celo družbeni fenomen, ki je omogočil nov način komuniciranja. Sporočila SMS so nov mejnik rabe doživela s prihodom pametnih telefonov, ki so omogočili udobnejše pošiljanje sporočil kot prek do tedaj običajnih numeričnih tipkovnic. V ZDA je denimo med letoma 2006 in 2007 uporaba sporočil SMS skočila iz 12,5 na 45 milijard sporočil.

V letu 2017 uporabniki po svetu vsak mesec pošljejo 560 milijard kratkih sporočil, čez 15 milijonov vsako minuto, kar je 7.700% več kot pred desetimi leti. Storitev po ocenah telekomunikacijskih družb danes uporablja več kot 4,2 milijarde ljudi, s čimer je to najbolj razširjeno podatkovno komunikacijsko sredstvo na planetu.

Vprašanje pa je, ali bodo sporočila SMS tudi dolgoročno uspela zadržati vodilni položaj. Sodobnejši sporočilni servisi, kot so Whatsup, Facebook Messenger, Apple iMessage, Google Hangouts in podobni imajo vsak dan več uporabnikov. Samo Whatsup je julija zabeležil promet 55 milijard sporočil mesečno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji