Objavljeno: 26.10.2007

10. linux dan

Tokratni jubilejni 10. Linux dan se je zgodil v četrtek, 25. oktobra 2007, v ambientu ljubljanskega gradu. Do sedaj je bil to vsebinsko najbolj bogat »letnik«, v grajskem okolju pa se je zbralo približno 120 udeležencev, ki so lahko svoje znanje dopolnjevali na trinajstih predavanjih in treh delavnicah.

Virtualizacije se na tak ali drugačen način lotevajo na vseh dogodkih, ki so povezani s računalniško in informacijsko tehnologijo in tudi na Linux dnevu ni bilo drugače. Tako smo na to temo lahko slišali serijo predavanj, ki so odstirali tančice virtualizacije v odprtokodnih sistemih.

Druga nit dogodka je bila namenjena odprtokodnim rešitvam in tudi letos smo lahko poslušali o vrsti rešitev, ki so (s pomočjo odprte kode) plod domačega znanja. Podjetje Microgramm Advantik se je že na prejšnjih Linux dnevih predstavilo s svojo rešitvijo blagajne, ki teče v odprtokodnem operacijskem sistemu. Tokrat so tudi praktično predstavili delovanje takšne blagajne. V strojnem smislu gre za »industrijski« računalnik z na dotik občutljivim zaslonom, ki so ga izdelali v Tiproju, v kombinaciji z njihovo programsko rešitvijo. Bistvena prednost take blagajne je, da je robustna in lahko deluje povsem samostojno, tudi v pogojih, ko izgubi stik s strežnikom, kjer se nahaja baza podatkov, saj ima v ta namen lokalno nameščeno lokalno kopijo. Ko se povezava vzpostavi, se podatki sinhronizirajo. Na ta način so dosegli visoko stopnjo razpoložljivosti sistema.

Plod domačega znanja je tudi CMS sistem Datajoy, ki so ga snovalci, pohvalno, objavili v odprti kodi.

Slišali smo lahko praktične rešitve, kako uporabiti linux v industrijski rabi, kako centralno upravljati informacijski sistem z imenikom na linux strežniški platformi, kako doseči enostavno VPN povezljivost zaposlenih z matičnim podjetjem s pomočjo programa IPCop v navezi z OpenVPN ter nenazadnje, kako voditi projekte z rešitvijo Trac.

Novost na Linux dnevu so bile tudi tri delavnice, ki so bile sicer bolj skromno obiskane, so pa udeležencem omogočile, da so se vodeno podali skozi pasti namestitve strežnikov RHEL5 ter odpravljanje najpogostejših napak pri administraciji tega operacijskega sistema.

www.linuxdan.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji