Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2012 | Teme: foto

Zopet spremembe

Zopet spremembe

Tudi tokrat rubrika Najboljši izdelki temelji na preizkusov fotoaparatov - zanimivo je, da se zanimivi premiki dogajajo predvsem pri aparatih z izmenljivimi objektivi, a brez zrcal (t. i. "mirrorless" aparati). Pri drugih področjih fotografske tehnike pa je videti, da so zabrodila v eksistenčno, nekoliko pa tudi finančno krizo.

V vstopnem razredu je seveda jasno, da so glavno fotografsko breme prevzeli napredni mobilni telefoni. Ti po zmogljivosti še kar močno zaostajajo tudi za najosnovnejšimi digitalnimi fotoaparati (predvsem, ker ne premorejo premičnih leč), a zato ponujajo nekaj nadvse pomembnega - povezljivost. Zajeto fotografijo lahko v trenutku pošljemo po elektronski pošti, naložimo na Facebook, jo shranimo v Dropbox ali jo kako drugače spravimo naprej. Še vedno čakamo, katero fotografsko podjetje bo v fotoaparat prvo vgradilo kaj od tega. Kot rečeno, telefoni seveda nimajo optičnega zuma in so zelo okrnjeni pri nastavitvah, a s tega vidika so ekvivalentni starim analognim kompaktnim aparatom, s katerimi smo kljub vsemu naredili kar nekaj fotografij.

Na drugem koncu spektra najdemo najzmogljivejše modele DSLR, ki pa jih pestijo drugačne težave. Največja je ta, da so že njihovi predhodniki več kot dovolj dobri. Te naprave veljajo več tisoč evrov, zaradi česar je nakup seveda teže upravičiti, sploh ker so razlike tako majhne. Že od kar nekaj fotografov smo slišali, kako jih velika podjetja gledajo le še kot molzne krave.

Je pa res, da razen največjih tudi fotografska podjetja preživljajo težke čase. Nič čudnega torej, da iščejo nova področja in nove tržne niše. V tej številki smo tako preizkusili Pentaxovo serijo Q, ki je resnično nenavadna. Gre za aparat brez sistema zrcal ali prizme in z izmenljivimi objektivi, s tem da je vse skupaj že smešno majhno. Aparat je praktično žepen (na žalost je zato majhno tudi tipalo), objektivi pa delujejo kot nekoliko povečani zamaški steklenic. Tudi pri Pentaxu po imenu priznavajo, da gre za igrače, žal pa so cene teh igračkastih leč (ki imajo, denimo, fiksno zaslonko) vse preveč resne.

Drugo čudo je prav tako Pentaxov model K-01, za katerega bi z veseljem napisal kaj "brihtnega", pa ne morem, saj tudi meni ni jasno, kaj so z njim želeli doseči in komu je namenjen. Gre namreč za čudaško oblikovano škatlo, ki je združljiva z vsemi Pentaxovimi objektivi SLR, kljub velikosti pa shaja brez zrcal oziroma prizme. Po občutku naj bi obe, torej tako serija Q kot K-01, merili na uporabnike pametnih telefonov oziroma aplikacij, kot je Instagram. Gre za uporabnike, ki so fotografsko manj podkovani, zato pa morda bolj cenijo drugačnost oziroma nenavadnost.

Bolj všečen pa je Olympusov novi model O-M5, ki nekako potrjuje Olympusov zaključek v segmentu aparatov DSLR. Ima vse, kar bi od zmogljivejšega aparata zahtevali - torej kakovostno, celo proti vremenskim vplivom odporno ohišje, zelo hitro samodejno ostrenje in kakovostno tipalo. Gre za ta hip najboljši aparat brez zrcal - vprašanje pa je, ali bo to dovolj, da podjetje prebrodi trenutno krizo. Zdi se nam, da bi lahko bilo. Če ne drugega, pa se nam je prikupil z oblikovanjem stare šole - tudi nostalgija je lahko veliko vredna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji