Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2014 | Teme: windows

Življenje po Windows XP

Osmega aprila je preminil daleč najboljši okenski operacijski sistem v zgodovini, Windows XP. Oče Microsoft od tega dne naprej za uspešnega sina noče več slišati. Kaj njegova odločitev pomeni za zveste uporabnike, ki se mu ne mislijo odreči, bomo preverili v naslednjih nekaj vrsticah.

Znamenito ozadje z imenom Bliss se po dobrih dvanajstih letih poslavlja. Pogrešali ga bomo!

Znamenito ozadje z imenom Bliss se po dobrih dvanajstih letih poslavlja. Pogrešali ga bomo!

Problem

Windows XP je drugi najbolj priljubljen operacijski sistem na svetu, še vedno ga uporablja dobra četrtina vseh računalnikov. Več kot dvanajst plodnih let je bilo za Microsoft očitno dovolj, zato so v Redmondu sistem dokončno upokojili. Navdušenci in znalci so postarani operacijski sistem že menjali, večjo težavo Microsoftova odločitev pomeni za manj izkušene domače uporabnike in podjetja, ki so z različnimi programi in storitvami vezana na starčka z oznako XP. Resda bo Windows XP tudi po usodnem aprilskem dnevu deloval brez omejitev še naprej, le vsakomesečnih popravkov, ki so v preteklosti marljivo krpali odkrite razpoke v sistemu, ne bo več.

Podrobnejši pregled novic izdaja, da bodo popravki kot plačljiva storitev za večje poslovne uporabnike (javna uprava, ipd.) še vedno na voljo, a navadni smrtniki ne bomo mogli do njih, zato bomo na udaru nepridipravov, ki bodo v nezaščiteni sistem po želji vdirali. Napovedi kažejo, da bo Windows XP do šestkrat bolj ranljiv kot drugi, s strani razvijalca podprti operacijski sistemi. Po aprilu 2014 je raba sistema na lastno odgovornost, svari Microsoft. Finančniki dodajajo, da bo vztrajanje pri zastarelem sistemu za podjetja drago, saj naj bi se ob povečani količini škodljivega programja in posledičnem nedelovanju računalnikov povečali stroški vzdrževanja.

Drugo vprašanje zadeva aktivacijo, Windows XP je bil prvi Microsoftov sistem s tako zaščito, zato mnoge uporabnike skrbi, kaj bo s strežniki, ki skrbijo za overovljanje pristnosti sistema. Stare »mašine« ne bi smele imeti težav, novi računalniki pa znajo naleteti ob zid. Uradni odgovor za zdaj zagotavlja, da bo poleg prenosa doslej izdanih popravkov omogočena tudi aktivacija novih sistemov, vprašanje je le, koliko časa še? Četudi se nas v Redmodu zares usmilijo in obljubo izpolnijo, mirnega spanca zagotovo ne bomo imeli. Preglavice nam bo povzročala nova strojna oprema, spletni brskalnik in še kaj se bo našlo.

Vztrajanje pri Windows XP se zdi najtežja pot. Če jo kljub temu uberete, je treba vzpostaviti vsaj zanesljiv požarni zid, zamenjati sistemu priloženi spletni brskalnik Internet Explorer z alternativo (Chrome, Firefox) ter namestiti neprebojno protivirusno zaščito. Microsoft sicer obljublja, da bo notranja zaščita pred virusi Security Essentials osveževana vse do poletja 2015, a se je bolje zanesti na tujega ponudnika sistemske zaščite. Zaradi zajetnega uporabniškega deleža XPja bo podpora tretje strani bržkone zagotovljena še precej časa. Vse našteto kljub temu ne bo dovolj, prej ali slej bo treba naprej. Kam?

Uporabnikom, ki bodo tudi v prihodnosti stavili na Windows XP, oziroma so primorani v to, svetujemo virtualizacijo. Mocrosoftovi se reče Windows XP Mode in je na voljo brezplačno.

Uporabnikom, ki bodo tudi v prihodnosti stavili na Windows XP, oziroma so primorani v to, svetujemo virtualizacijo. Mocrosoftovi se reče Windows XP Mode in je na voljo brezplačno.

Rešitve

Microsoftov predlog se glasi – obvezna nadgradnja ali nakup novega računalnika. Med temnima skrajnostma, ki ju predstavljata zvestoba Windows XP in prehod na povsem nov računalnik z Osmico, je še nekaj svetlobe. Najboljša rešitev oziroma ustreznost te rešitve je odvisna od posamezne težave. Če Windows XP potrebujemo zaradi drugače nezdružljivega programa, se je najbolje ozreti po novejših različicah Oken. Tako Windows 7 kot 8 imata podprto virtualizacijo Windows XP Mode, ki je na voljo na uradni Microsoftovi strani brezplačno v obliki posodobitvene datoteke. Windows XP lahko nadgradimo z verzijo 7 (dobavljiva le pri spletnih gusarjih), treba pa je vedeti, da takega početja Osmica ne omogoča. Kdor si želi svežega sistema mojstrov iz Redmonda, si bo moral sistem naložiti na novo. Virtualizacija seveda ni omejena na Microsoftove izdelke, ostareli sistem z ustreznimi programi zlahka posnemamo tudi v Applovem OS X ali na kateri izmed Linux distribucij. Vedeti je treba, da je sistem znotraj sistema še vedno čistokrven operacijski sistem, zato težave zunaj virtualizacije prej ali slej nastopijo tudi znotraj nje. Najlepše bi bilo, ko bi morebitni program, ki nas veže na uporabo zastarelega sistema, avtorji posodobili.

Nadgradnjo na novejša okna hitro prepreči zastarela strojna oprema. Če je računalnik dovolj sposoben za poganjanje Windows XP, še ne pomeni, da bo brez krčev prebavil tudi Windows 7 ali 8. S tega stališča Microsoftov predlog (žal) ni več tako smešen. Osmoljencem s staro strojno opremo na pomoč priskoči Linux. Čeprav ima slednji v številnih različicah strmo učno krivuljo, so na voljo tudi distribucije, na primer Ubuntu, ki so do uporabnika nadvse prijazne. Če se nam ne ljubi ubadati z neznanim uporabniškim vmesnikom, odpadeta tako Linux kot Windows 8. Ker Windows 7 Microsoft ne prodaja več, je poleg temne strani spleta rešitev v slovenskih trgovinah, kjer še vedno leži dovolj starejših računalnikov, v katerih ždi sistem, ki si ga želimo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji