Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2022

Žepni računalnik

Eden prvih zares uporabnih dodatnih pripomočkov na telefonu takoj za svetilko je bil kalkulator. Še danes ga radi in večkrat uporabljamo, čeprav je aplikacij, ki ponudijo isto, a hkrati veliko več, ogromno. Če se ne želimo zadovoljiti z vrabcem v roki, lahko goloba na strehi poiščemo med naslednjimi programskimi izdelki za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android.

Med boljšimi mobilnimi kalkulatorji je zagotovo Calculator ++, z bogato bero zmožnosti opremljen programski žepni računalnik, ki za svoje storitve ne računa ničesar. Celovit paket z znanstvenimi ter grafičnimi funkcijami, urejevalnikom enačb, vgrajenimi ter uporabniško določenimi spremenljivkami, okenskim načinom dela ter mnogo več je podprt z nemotečimi oglasi, ki se pojavljajo zgolj na sekundarnih zaslonih.

HiPER Scientific Calculator je bolj specifičen izdelek, ki se prvenstveno posveča aritmetičnim operacijam ter funkcijam. To je izredno prijazen program, ki začetnika vodi za roko po prostrani širini najrazličnejših znanstvenih zmožnosti računanja. Na voljo je tudi plačljiva različica programa Pro, ocenjena na poltretji evro, ki odklene grafične zmožnosti, večjo natančnost ter računanje s simboli.

Naslednjemu programu skorajda ne smemo reči kalkulator, saj je Scalar mnogo več od običajnega žepnega računala, pa naj bo to še tako napredno. Gre za napreden znanstveni kalkulator z računanjem argumentiranih funkcij, uporabniško določenimi spremenljivkami in mnogo več. Pri pisanju skript nam program prijazno pomaga s sintakso. V času pisanja tega članka je bila brezplačna tudi različica Pro, ki odstrani oglase in še razširi zmožnosti urejanja in shranjevanja kompleksnih matematičnih izrazov oziroma postopkov.

Čeprav so si programski kalkulatorji na prvi pogled podobni kot jajce jajcu, se med njimi najdejo taki, ki precej izstopajo. Zanimiv pristop ponuja programski kalkulator CalcNote, ki se od tekmecev najbolj razlikuje po možnosti vnosa besedila in je nekakšna vmesna stopnja med običajnim žepnim računalnikom ter programom za izdelovanje preglednic. Delo z njim je preprosto, s pisanjem zapiskov v ljudem razumljivem jeziku programu podamo številke, ki jih prepozna, izloči ter obdela. Zelo očitno se zgleduje po priljubljenem programu za računalnike Mac Soulver in je nadvse primeren tudi za upravljanje družinskega proračuna.

Zadnji med predstavljenimi kalkulatorji se osredotoča na izrisovanje grafov. Desmos Graphing Calculator natančno izriše še tako zahtevne matematične funkcije in bo zadostil potrebam slehernega matematika, ki si želi preprostosti v svetu kompleksnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji