Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor December 2010 | Teme: iPad

Zbirke in stripi

Za Kindle sicer ne najdemo toliko prostih programov kakor za iPad, nekaj zanimivosti pa se vendarle najde. Ogledali si bomo dva zanimiva pripomočka.

Kindlova programska oprema je pred kratkim doživela zanimivo posodobitev. Na napravi lahko ustvarimo zbirke (collections) in vanje postavimo knjige. Vsaka knjiga je lahko v več zbirkah, ne moremo pa v zbirko postaviti nove zbirke (da bi si ,recimo, naredili zbirko z znanstveno fantastiko, vanjo pa skrili zbirke po posameznih avtorjih). Skupaj z zbirkami so vpeljali tudi pogled po zbirkah ("by collections"), ki na začetek seznama knjig postavi vse zbirke, nato pa vse knjige, ki niso v nobeni zbirki. Knjige, ki so pospravljene v vsaj eno zbirko, v tem pogledu niso vidne, dokler zbirke ne odpremo. Povedano drugače - bralci smo dobili enostaven sistem map s kar dobro zamišljenim uporabniškim vmesnikom. Kljub temu je zlaganje knjig na police na samem Kindlu kar zamudno opravilo. Če imate knjig več kot nekaj deset, boste delo hitreje opravili s programčkom Kindle Collection Manager.

Program je trenutno še v razvojni fazi, tako da morate za dostop do preizkusne različice zaprositi avtorja. Postopek je enostaven - izpolnite obrazec na spletni strani in v nekaj urah boste dobili povezavo do namestitvene datoteke, ki je na voljo le za operacijski sistem Windows. Kindle priklopite, poženete program in v nekaj sekundah boste v levem delu okna videli seznam vseh knjig, urejen po avtorjih, na desni pa seznam vseh zbirk. Knjigo postavite v zbirko enostavno tako, da jo pograbite z miško in odvlečete v želeno zbirko.

Kindle Collection Manager omogoča enostavno urejanje zbirk.

Mangle pozna zmogljivosti vseh Kindlov.

Program ima še nekaj majhnih pomanjkljivosti. Moteče je, da lahko označimo in odvlečemo le eno knjigo, ne pa več hkrati. Druga nerodnost pa je, da je treba po končanem urejanju knjig Kindla spet pognati, sicer prikazuje staro stanje zbirk. Ker pa zbirke globalno urejamo le redko - nove knjige bomo brez težav pospravili v zbirke kar na Kindlu - to ni preveč moteče.

Drugi zanimiv programček je Mangle. Napisan je v pythonu in uporablja grafične gradnike QT, zato ga lahko poženete praktično na vsaki platformi, za Windows pa je na voljo tudi prevedena datoteka, ki ne potrebuje nameščenega pythona. Namenjen je predprocesiranju stripov za hitrejši in boljši ogled na Kindlu. Stripe navadno dobimo v internetu, kje pa drugje, in to kot množico datotek .tif, .png ali .jpg. Mapo s temi datotekami potegnemo v Mangle, če je treba, popravimo vrstni red slik, določimo tip Kindla in sprožimo pretvorbo. Program pretvori slike v sivinsko obliko, jih po potrebi zmanjša in vse spremeni v format .png. Rezultat le premaknemo na Kindel v mapo "pictures" (morda jo boste morali najprej narediti) in v uporabniškem vmesniku se bo prikazala nova "knjiga", v kateri bodo prikazane slike iz te mape. Enostavno in učinkovito, programu pa zamerimo le to, da slike prilagodi na širino zaslona, kar je sicer odlično za pokončni prikaz, manj pa za ležečega.

Kindle Collection Manager 0.4.1

Urejanje zbirk na bralniku Kindle.

Izdeluje: Adrian Colegate, www.colegate.net.

Cena: Zastonj.

Za: Enostavno urejanje zbirk.

Proti: Ni mogoče premakniti več knjig hkrati, zahteva ponovni zagon Kindla.

Mangle 2.1

Priprava stripov za branje na Kindlu.

Izdeluje: Alex Yatskov, foosoft.net/mangle.

Cena: Zastonj.

Za: Prilagoditev stripov velikosti zaslona.

Proti: Prilagoditev velikosti privzema branje v pokončnem načinu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji