Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2015

Zastonj ni nujno slabše

Programov za izdelovanje varnostnih kopij je veliko, pa vendar se tega nujnega varnostnega koraka večina uporabnikov nikoli ne loti. Veliko rešitev je namreč zapletenih ali pa dragih. Ali pa oboje. Preizkusili smo izdelek, ki ni nič od tega.

Varujemo lahko celoten računalnik, posamezne particije ali pa le datoteke.

Varujemo lahko celoten računalnik, posamezne particije ali pa le datoteke.

Podjetje Veeam Software je specializiran izdelovalec programske opreme za izdelavo varnostnih kopij, predvsem v velikih okoljih z navideznimi strežniki. Podpirajo hipervizorje VMWare in Hyper-V, med strankami pa ne manjka tudi tako resnih imen, kot so Volvo, Vodafone, Sega, Mazda in podobna. Skratka, resno podjetje z resnimi izdelki, ki stanejo resne količine denarja.

Pa vendar imajo v svoji ponudbi tudi izdelek, ki je namenjen navadnim smrtnikom in manjšim podjetjem. Najverjetneje za nekakšno »reklamo«, kajti Veeam Endpoint backup je – popolnoma brezplačen. In to kljub temu da po zmogljivostih in kakovosti od drugih zastonjskih rešitev daleč odstopa, upali pa bi si trditi, da je tudi med najboljšimi plačljivimi izdelki te vrste.

Nekako smo vajeni, da zastonjski »backup« programi, pa tudi tisti, ki po koncu preizkusa stanejo (nekaj) deset evrov, temeljijo na enostavnem kopiranju ali morda celo sinhroniziranju datotek med imeniki in diski. Označimo imenik, kjer imamo ključne datoteke (podatke), povemo, kam naj se kopirajo ali sinhronizirajo, in določimo, kdaj in kako pogosto naj se to počne. Vse deluje super, dokler nas zanima varovanje le nekaj datotek (in ne nekaj deset tisoč), predvsem pa, dokler nas ne zanima tudi varovanje celotnega sistema oz. kar računalnika. Saj veste, če bo odpovedal disk, na katerem je nameščen operacijski sistem, bo vzpostavitev delujočega računalnika vzela kar nekaj časa, da ne rečemo, kar nekaj dni.

Veeam Endpoint Backup se problema varnostnih kopij loteva sistemsko, ob pomoči rešitev, ki so v operacijski sistem Windows že vgrajene. Windows namreč omogoča izdelavo slik particij/volumnov (t. i. Shadow Copy), tudi tistih, ki (in ko) so v rabi, Veeam pa to izkorišča za zgledno izvedeno varovanje sistema. V programu namreč nastavimo, katere particije bi radi varovali, izberemo celoten računalnik (skupaj s skritimi in varnostnimi particijami, ki jih naredi Windows), ali pa se odločimo za varovanje le posameznih datotek ali imenikov. Zelo koristno je, da se pri slednjem lahko odločimo tudi za izbiro »operacijski sistem« ali »uporabniške datoteke« in nam ustreznih imenikov ni treba iskati in klikati ročno. Končni izdelek je ena sama velika datoteka, ki jo program naredi na krajevnem disku, na zunanjem disku (ali ključku, če je dovolj velik) ali pa na omrežnem disku. In ta velika datoteka je potem tudi vir vsega, kar lahko ob morebitni napaki restavriramo v sistem.

Varnostno kopiranje izvajajmo redno, najbolje ponoči, še posebej, če bomo varovali celoten računalnik, saj lahko to kar traja. Prvič, kasneje se shranjujejo samo spremembe.

Varnostno kopiranje izvajajmo redno, najbolje ponoči, še posebej, če bomo varovali celoten računalnik, saj lahko to kar traja. Prvič, kasneje se shranjujejo samo spremembe.

Že ob nehotenem brisanju datotek si lahko pomagamo in s priloženim datotečnim brskalnikom iz narejene datoteke izbrskamo le tisto, kar potrebujemo. Še več, za datotečno brskanje lahko uporabimo katerikoli program za delo z datotekami (npr. Total Commander), saj Veeam opravljeni »backup« priklopi v sistem kot dodaten navidezni podimenik. Ob rednem »backupiranju« lahko za restavracijo izberemo različne različice datotek in imenikov. In, seveda – restavriramo lahko tudi celotne particije in tudi kar celoten računalnik, s sistemsko particijo vred. Slednje seveda ne, ko jo uporabljamo, zato moramo v ta namen oddeliti ključek USB, na katerega Veeam spravi vse potrebno za prebujanje računalnika v programu, ki vsebuje ključna orodja in sistem za restavracijo podatkov.

Restavracija s ključka USB (ta pride prav tudi, ko želimo sistem restavrirati na nov računalnik oz. na računalnik z novim diskom) je tudi edini del programa, s katerim smo imeli težave. Starejši računalnik (BIOS letnik 2009) ključka ni hotel prepoznati kot tistega, s katerega bi se lahko prebudil, novejši pa je imel težave šele po tem, ko se je sistem pravilno prebudil. Namestil je sicer ustrezne omrežne gonilnike, a je ob poskusu dostopa do omrežja (kamor smo shranili varnostno kopijo računalnika) računalnik padel v »blue screen«. Če vas Endpoint Backup zanima za res popolno varovanje sistema, torej najprej preizkusite,  ali vam deluje restavracija s ključka USB. Če vam je dovolj dostop do varnostnih kopij iz delujočega Windows, pa ni dileme– Veeam Endpoint Backup bo odlična izbira. 

Veeam Endpoint Backup

Program za izdelavo varnostnih kopij.

Kje: www.veeam.com

Koliko: Zastonj.

Za:    Enostavno upravljanje, podpora shranjevanju posameznih datotek, particij ali celotnega sistema. Shranjevanje na diske ali v omrežne poti.

Proti:    Težave z restavracijo prek ključka USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji