Objavljeno: 7.11.2008 12:59 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Oktober 2008

Zaslonka iz Cuppertina

Podjetje Apple je znano predvsem po svojih strojnih izdelkih (računalniki Macintosh in predvajalniki digitalne glasbe iPod), ne mnogo manj pa po programski opremi za široke množice uporabnikov (OS X, iTunes, QuickTime). Manj znani so njihovi programi za uporabnike, ki se (pol)profesionalno ukvarjajo s fotografijo ali videom. Slednji prisegajo na program za videomontažo Final Cut Pro, prvi pa so pred kratkim dočakali drugo različico programa Aperture.

V primerjavi s prejšnjo različico (ki je nosila oznako 1.5) ima novi Aperture preglednejši vmesnik - Inspector. Enoten delovni prostor členijo trije zavihki. Ti ponujajo uporabniku enostaven pregled nad projekti, metapodatki za fotografijo, ki jo obdelujemo, in vsemi fotografskimi parametri te fotografije.

Vmesnik nove različice je prijaznejši, saj se zgolj sprehajamo po treh zavihkih.

Aperture omogoča enoten tok obdelave za uporabnikove fotografije. Te so lahko shranjene na disku računalnika, na pomnilniški kartici, lahko pa jih v program uvozimo neposredno iz fotoaparata. Fotografije uvrstimo v projekt, kjer so pripravljene na nadaljnjo obdelavo. Tako lahko začnemo urejati metapodatke za fotografije v projektu. Med metapodatke sodijo podatki o fotografiji, kot so avtorstvo, podpisi k fotografiji in ključne besede, predvsem pa tehnične lastnosti (vrsta fotoaparata, s katerim smo fotografijo posneli, odprtina zaslonke, goriščna razdalja, dolžina osvetlitve). Metapodatke lahko uporabimo kot kriterij za iskanje, pri čemer nismo omejeni le na podatke, ki smo jih dodali sami. Iščemo lahko tudi po nastavitvah, recimo vse fotografije, ki so bile posnete z objektivom 120 mm ali z zaslonko f/4,3.

Fotografije lahko s programom seveda tudi obdelujemo. Aperture ima dokaj zmogljiv nabor orodij, a to tudi pričakujemo, saj osnovni nabor najdemo pri marsikaterem brezplačnem ali cenejšem plačljivem programu. Uporabnost Aperture je še večja, ker zna program delati tudi s fotografijami v surovem zapisu (raw), seveda pri fotoaparatih, ki omogočajo shranjevanje v tem zapisu. Podprtih je več kot sto modelov takih fotoaparatov. Tudi pri fotografijah v "običajnih" zapisih (tiff, jpg) lahko na primer spreminjamo osvetlitev posameznih področij, kontrast, nasičenost barv. Za boljši občutek nam pomaga histogramski prikaz. Področje uveljavljanja sprememb označimo s čopičem. Pri tem izvirne fotografije (master image) ne prepišemo. S klikom ikonice lahko preklapljamo med pogledom na izvirno in trenutno fotografijo in s tako primerjavo hitro ugotovimo, ali smo zadovoljni s spremenjenimi parametri ali ne. Mogoč je tudi pogled "overlay", pri katerih natančno vidimo, katero področje smo obdelali s posameznim orodjem. Kljub obilici orodij v Aperture pa za določena opravila še zmeraj ne moremo shajati brez programa, kot je Photoshop.

Vse parametre, ki smo jih izbrali pri obdelavi posamezne fotografije, lahko enostavno uporabimo tudi pri drugih fotografijah pri projektu z orodjema Lift in Stamp. Če smo, na primer, posneli več fotografij v enakih svetlobnih razmerah, se nam ni treba mučiti s spreminjanjem ravnotežja beline (white balance) za vsako fotografijo posebej. Dovolj je, da to storimo za eno fotografijo in nato izberemo druge fotografije, za katere menimo, da bo enaka sprememba najustreznejša.

Pri delu z orodji za obdelavo fotografije lahko hitro preverimo, kje smo sliki spremenili osvetlitev in kje (še) ne.

Aperture podpira razširitev možnosti z zunanjimi vtičniki (plug-ins). Na voljo je več kot 70 vtičnikov, veliko je brezplačnih in jih lahko pretočimo na disk z Applovega spletišča.

Program je zgledno integriran z drugimi Applovimi strojnimi in programskimi rešitvami. Celotno fotoknjižnico Aperture lahko uskladimo z iPodom (ali iPhonom) oziroma s predvajalnikom AppleTV. Fotografije oziroma albume lahko izvozimo v iPhoto, Keynote ali iMovie (za predstavitve, ki jih podložimo z zvokom).

Program vsebuje veliko število možnosti. Da bi jih lahko izkoristili, je priporočljivo obiskati Applovo spletno stran z množico kratkih videoposnetkov. Ti nas vodijo po lastnostih programa in nas na hitro seznanijo z učinkovitim načinom dela.

Apple Apperture 2.0

Kaj: Program za obdelavo digitalnih slik za računalnike Macintosh.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: iStyle, www.istyle.com.

Cena: 198 EUR.

Za: Pregledni vmesnik. Integracija z drugimi Applovimi napravami in programi.

Proti: Za nekatera opravila si moramo pomagati s Photoshopom.

Aperture premore dokaj zmogljiv nabor orodij, a to tudi pričakujemo, saj osnovni nabor najdemo pri marsikaterem brezplačnem ali cenejšem plačljivem programu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji