Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2015

Zasičenost s telefoni

Zasičenost s telefoni

Po tem, ko je prodaja pametnih telefonov leto za letom dosegala nove rekorde, se lahko upravičeno vprašamo, kdaj bo ta rast zastala. Zadnji prodajni podatki kažejo, da se to morda že dogaja. Četudi so telefoni še naprej z vsako generacijo zmogljivejši, se prodaja najboljših modelov strmo zmanjšuje. Z nekaterimi izjemami se prodajajo dobro le cenejši modeli. Če odmislimo Apple, ki je za zdaj nedotakljiv fenomen (do kdaj le?), je od izdelovalcev androidnih telefonov le Samsung objavil neznaten dobiček, vsi drugi imajo izgubo. Prav smešno je gledati, ko izdelovalci ob desetinah milijard prometa ustvarijo le kak milijonček dolarjev dobička. Poznavalci trdijo, da so razmere za mnoge že nevzdržne, tako da se obetajo precejšnje spremembe. Ali bodo telefoni sledili  tablicam, katerih prodaja še naprej usiha?

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 09- 2015

Intel naj bi leta 2016 naposled predstavil tehnologijo za brezžično polnjenje akumulatorjev v prenosnikih. Ta možnost je že nekaj časa na voljo v izbranih mobilnih telefonih, a so bili polnilci doslej preslabotni za bolj požrešne prenosnike. Nova tehnologija zagotavlja polnjenje z okoli 20 W, to je štirikrat več kot pri mobilnih telefonih. Dovolj za polnjenje vsaj dveh telefonov hkrati ali pa enega standardnega prenosnika. Ostaja pa omejitev dometa polnilca, ta sega le 20 cm od osrednje polnilne točke.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 09- 2015

Videti je, da bodo internetne stvari (IoT) dobile lastno omrežno komunikacijsko tehnologijo, ki je primernejša od današnjih tehnologij za pošiljanje majhne količine podatkov. Intel, Ericsson in Nokia ponujajo standard NB-LTE (Narrow Band LTE), ki za delovanje potrebuje bistveno manj energije, pa čeprav domet ni tolikšen kot pri klasičnem standardu LTE. To nadomestijo z uporabo medsebojne povezave naprave IoT, ki lahko rabi obenem kot komunikacijski posrednik. NB-LTE pa ni edini predlog za komunikacijo naprav IoT, tako da bo dogajanje tu še pestro.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 09- 2015

Windows 10 je za Microsoft največja uspešnica zadnjih letih, saj je mesec dni po uradni predstavitvi prešlo na novi sistem že več kot 5 % vseh računalnikov,  priključenih v internet. Za primerjavo – Windows 8 je v primerljivem obdobju dosegel komaj 1 %. Toda uspeh ni povsem popoln. Uporabniki imajo radi novi OS, precej manj pa so navdušeni nad novim brskalnikom Edge – zadnje statistike kažejo, da ga uporablja le 2,03 % uporabnikov okolja Windows 10.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 09- 2015

Sony je kot prvi izdelovalec v telefon vgradil zaslon ločljivosti 4K, kar je zagotovo impresiven dosežek. Toda prvi očividci trdijo, da je v praksi skoraj nemogoče ločiti kakovost slike med tem in navadnim zaslonom ločljivosti HD. 4K zaslon je nedvomno dražji, porabi več dragocene energije in za delovanje zahteva zmogljivejši grafični procesor. Ali je razvoj tu skrenil v napačno smer?

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 09- 2015

Po mnenju mnogih je prihodnost plačevanja v elektronskem brezžičnem plačevanju, denimo Apple Pay, je, a se banke na novost odzivajo nadvse previdno. Lep zgled je Velika Britanija, ki je sicer Apple Pay dovolila takoj za ZDA, a je tamkajšnje združenje bančnih kartičarjev šele septembra povišalo limit najvišjega plačila s sedanjih skromnih 10 funtov na 30 funtov. Pa tudi z novim višjim limitom še vedno ne moremo plačati vsega, kar bi želeli.

❘❙❚❘❙❘❘  31 - 08- 2015

Četudi si Apple, se vse, česar se dotakneš, ne spremeni v suho zlato. Lep zgled je pompozno napovedana spletna storitev Apple Music, ki jo, kot kaže, posvaja precej manj uporabnikov, kot so pričakovali. Po nedavni anketi skoraj polovica prvotnih preizkuševalcev storitve ne uporablja več. To je Apple ostro zanikal, a postregel s številkami, ki pomenijo nekaj drugega. Nihče ne ve, koliko uporabnikov bo ostalo zvestih, ko bo minilo brezplačno preizkusno obdobje. Apple je po mnenju poznavalcev opravil zelo slabo marketinško kampanjo, tako da mnogo uporabnikov sploh ne ve za obstoj, prednosti in možnosti nove storitve.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 09- 2015

Apple, kot kaže, mrzlično išče nova področja, kjer bi lahko tudi v prihodnje ohranil  ugled uspešnega podjetja. Po samovozečih avtomobilih se očitno podaja na področje umetne inteligence, saj v zadnjem času zaposluje vse več strokovnjakov za AI in računalniško učenje. Tu najbrž ne gre za povsem nove izdelke, temveč za temeljno tehnologijo, ki lahko vse dosedanje, začenši z mobilnimi napravami, spravi na novo raven uporabnosti. Posredno se seveda s tem ščitijo tudi pred Googlom, ki se je na to področje podal že pred nekaj leti.

❘❙❚❘❙❘❘  27 - 08 - 2015

Ali je navidezna resničnost prihodnost televizije? Ameriški TV program Discovery je nedavno začel snemati prve dokumentarne oddaje v tehniki VR. V tej obliki so posneli nekaj kratkih delov epizod priljubljene serije Mythbusters. Posnetke si  lahko ogledamo ob pomoči posebnih programov v osebnih računalnikih in mobilnih napravah. Trenutno gre za sondiranje mnenja uporabnikov, ki bo menda dobilo večjo razsežnost leta 2016.

❘❙❚❘❙❘❘  25 - 08 - 2015

Področje 3D tiska v zadnjih mesecih dosega izjemen napredek. Tiskanje je vedno hitrejše, raziskovalci pa so nadvse uspešni zlasti pri uporabi novih materialov. Na univerzi MIT jim je tako uspelo razviti sistem tiska, ki uporablja posebno vrsto stekla namesto plastike. Kolegi v drugem laboratoriju pa so prikazali tiskalni sistem, ki lahko tiska z desetimi materiali (ali barvami) hkrati. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji