Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013 | Teme: e-bralnik

Žareči dotik

V naši posebni številki »kako kupovati« smo pri ebralnikih poleg Amazaonovega Kindla kot resno alternativo omenjali le še kanadski Kobo. Ta sledi razvojnim smernicama Amazona in jih spletnemu trgovcu tudi postavlja.

Kobo je v Sloveniji zanimiv predvsem zato, ker podpira Adobejevo platformo Digital Editions, ki jo je izbrala tudi prva slovenska digitalna knjižnica Biblos.si. Tako je na Kobe mogoče spraviti tudi slovensko besedo, kar je za Kindle teže reči, saj je knjig v našem jeziku na Amazonu bore malo. Amazon ima sicer na področju ebralnikov skorajda popoln primat in na vse druge naprave na tem delu trga meče dolgo senco. Ko opisujemo neznane in manj znane e-bralnike različnih kitajskih znamk, so vsi le bralniki, na katere knjige spravimo iz obskurnih spletnih trgovin, ali pa naprava nima zaledja v knjižnem ekosistemu. Kobo je tu drugačen, saj ima zajetno knjigarno, seveda večinoma angleških knjig, ki jih brez težav spravimo na njihove bralnike. Tokratna modela spadata v zadnjo generacijo in imata oba zaslon na dotik. Touch in Glo sta pri vrhu Kobove ponudbe in je med njima zelo malo razlik. Pravzaprav sta le dve: prva je nedvomno cena, saj je model Glo enkrat dražji. Razliko v ceni opraviči žareč zaslon, ki je ena tistih inovacij, ki bi jo moral z odprtimi rokami pozdraviti vsak resen bralec e-knjig. Žareči zaslon je tudi glavni razlog za višjo ceno naprave in zgled izboljšave, ki jo je Kobo na trg poslal pred Amazonom. Svetilnost zaslona je zelo podobna tisti na napravi Kindle Paperwhite, s to razliko, da zaslon »prižgemo« z namenskim gumbom na vrhu bralnika. Moč svetilnosti nato tako kot pri Paperwhitu uravnavamo v uporabniškem vmesniku. Prav uporabniški vmesnik je eden glavnih očitkov bralnikom Kobo, saj ne dosega zloščenosti Amazonovih naprav. Še vedno gre za kodo, ki je svetlobna leta pred anonimnimi kitajskimi bralniki, a se vmesniku prevečkrat kolcne. Gre za majhne nadležnosti, ko naprava ne zazna dotika ali pa se kakšna knjiga nalaga dalj časa, kot bi se smela. Resda Kobo operacijski sistem pili in bo s posodobitvami stanje vedno boljše, a ostaja dejstvo, da je na Kindlih izkušnja bolj tekoča. Sam uporabniški vmesnik je logično zastavljen in lepši kot pri Amazonu. Boljše oblikovanje pa se ne pozna le pri programski opremi, temveč tudi na sami napravi. Kobi so, čeprav gre vedno za subjektivno oceno, lepši od Kindlov. Slednji so vedno stavili na preprosto obliko, ki pa jo Kobo obogati z minimalnim oblikovanjem, s katerim v napravo vlije nekaj več duše.

Materiali, uporabljeni za izdelavo, so odlični, čeprav je med modeloma nekaj razlike in je Glo v roki deluje bolje, oba pa zopet posekata kitajsko konkurenco, ki je včasih narejena že iz komično cenene plastike. Industrijsko oblikovanje ima vendarle eno pomanjkljivost, in sicer vdrtost zaslona. Ta se je zelo povečala z uvajanjem plasti na dotik, saj je bilo zaslona v debelino enostavno več in se je moral bolj ugrezniti v ohišje. Vendar pa je Amazon z modelom Paperwhite pokazal, da je mogoče tudi zaslon na dotik narediti plitek. Za Koba tega žal ne moramo trditi in vdrt zaslon nekoliko moti pri branju, saj se konci vrstic dotikajo roba ohišja.

Med samim branjem je navigacija po knjigi logična in tudi pri Kobu se stran naprej obrne po pritisku na desno polovico zaslona. Pritisk na vrhnji del prikliče menu, dotik leve strani pa pomeni skok na prejšnjo stran. Prostora za knjige je 2 gigabajta, a ju je mogoče razširiti s kartico MicroSD. Reža je na spodnjem delu leve stranice, a je, roko na srce, nepotrebna, saj sta dva gigabajta prostora povsem dovolj. Knjige so pač majhne datoteke in na oba Koba je mogoče spraviti knjižnico ali dve. Omeniti velja še to, da sta oba bralnika na voljo le v različici WiFi, saj Kobo ne ponuja bralnikov, ki bi se povezovali v omrežja 3G.

Model Touch je, glede na to, da ima zaslon na dotik, razmeroma poceni. Vendar pa je edini smiseln nakup model Glo, ki z žarečim zaslonom navduši enako kot Kindle Paperwhite. Če moramo izbirati med žarečim Kindlom ali Glojem, je prva izbira še vedno Amazonova naprava. Predvsem je koristna, če berete v tujih jezikih, saj je tam nešteto knjig in uporabniška izkušnja boljša. Če pa bi radi dober e-bralnik, ki bo znal prikazati sposojene slovenske knjige knjižnice Biblos, je najbolj smotrn nakup Koba Glo. Podpora Adobe Digital Editions je za nekoga, ki je včlanjen v katero od slovenskih knjižnic, ki sodelujejo pri projektu biblos.si, lahko odločilna pri nakupu e.bralnika. Za vse druge pa je na vrhu piramide še vedno Kindle Paperwhite.

Kobo Glo

Ebralnik.

Prodaja: eventus.si

Cena: 160 EUR.

✓    Žareč zaslon, oblikovanje.

✗    Nedodelan uporabniški vmesnik, vdrt zaslon.

Kobo Touch

Ebralnik.

Prodaja: eventus.si

Cena: 80 EUR.

✓    Oblikovanje.

✗    Nedodelan uporabniški vmesnik, vdrt zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji