Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2014 | Teme: e-bralnik

Žareč poizkus

Kobo in Amazon sta e-bralnik z vgrajeno lučjo pod zaslonom spravila do kupcev že lani. Ta kos tehnologije se je, tako kot vse inovacije, zdaj preselil še k manj znanim izdelovalcem. To v prevodu pomeni, da so ga osvojile tudi anonimne kitajske tovarne.

Strojna oprema ni bila nikoli tisto, kar bi delalo težave izdelovalcem e-bralnikov, saj e-črnilo nima več veliko napredovati. Seveda se z vsako novo različico zaslonov pohitrijo osveževalni časi in se zveča ločljivost, a nič od tega ne pomeni konkretnega napredka. Še največji korak naprej pri e-bralnikih je pomenila vgrajena luč, ki omogoča branje tudi ponoči. Knjižne strani pravzaprav žarijo in tako omogočajo branje v temi in večji kontrast na svetlem. Poleg luči so bili manjši napredek še zasloni na dotik, saj za obračanje strani velikokrat bolje delujejo fizični gumbi.

Icarus Illumina HD ima vse zgoraj našteto, saj ima žareč zaslon, zaslon na dotik in fizične gumbe. Med branjem je strani tako mogoče obračati s pritiskom na zaslon ali na fizična gumba ob strani. Tako kot pri starejših Kindlih se gumba za obračanje strani podvajata na levi in desni in sta narejena dosti bolj všečno kot tisti na Amazonovih napravah. Tega ne moremo reči za petsmerni krmilni gumb na prednji stani naprave, ki je tako mehak, da je težko določiti, kam točno moramo pritisniti, da bo bralnik zaznal naš ukaz. Spet moramo vendarle pohvaliti Icarus z izbiro položaja za gumb za vklop in izklop, ki je na vrhnji stranici bralnika. Glavni očitek Kindlom je bil vedno gumb za vklop in izklop, ki smo ga na spodnji stranici vse prevečkrat ponesreči pritisnili.

Strojno gre tako Illumnii malo zameriti, saj je spodobno narejen e-bralnik, ki sicer po izdelavi ni na enaki ravni kot Kobo ali Kindle, a kljub temu zadovolji.

Težavi sta kot vedno programska oprema in pomanjkanje resnega ekosistema knjig. Manj znane izdelovalce tepeta že od samega začetka. Programska oprema Icarusa je nekoliko shizofrena, saj lahko, recimo, menu za prilagajanje zaslona prikličemo s namenskim fizičnim gumbom, po njem pa nato krmilimo le prek zaslona na dotik. Ob povečavi pisave pa je operacijski sistem stran v knjigi postavil tako, da je nekaj črk ob koncu vrstic padlo prek roba.

Kindle in Kobo sta blagovni znamki, ki imata na področju e-bralnikov tak naskok, da so zaradi monotonosti trga poizkusi, kot je Illumnia, dobrodošli, a težkokategornikoma ne sežejo do kolen.  

Icarus Illumnia HD

E-bralnik.

Prodaja: bogomolka.si.

Cena: 110 EUR.

✓    Žareč zaslon, fizični gumbi.

✗    Operacijski sistem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji