Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Januar 2011

Zaprto odprto

Zaprto odprto

Razpotje, na katero je splet pripeljal tiskane medije, vse bolj očitno kaže dve možni poti naprej. Obe sprejemata splet kot nov, v prihodnosti najpomembnejši kanal distribucije vsebin, vendar pa se očitno razhajata pri načinu predstavitve teh vsebin.

Splet se je na osebnih računalnikih že dobro udomačil, sodobne mobilne naprave, najsi gre za (pametne) telefone ali tablične računalnike, pa imajo brezžično dostopnost do spleta vgrajeno kot temeljno zmožnost. Še več, sodobna mobilna naprava praktično nima prihodnosti na trgu, če ne vsebuje sodobnega, polnokrvnega spletnega brskalnika, ki omogoča uporabo ne le spletnih strani, temveč tudi spletnih aplikacij, skupaj z najsodobnejšimi tehnologijami, znanimi kot metastandard HTML5.

Takšna visoka merila je postavil Apple s svojim revolucionarnim iPhonom, a danes je že marsikdo pozabil, da je bil izvirni iPhone naprava, ki bi lahko poganjala le eno vrsto uporabniških aplikacij - spletne aplikacije znotraj brskalnika. Le silovit pritisk razvijalcev in uporabnikov je Apple prisilil do izdaje posebnega programerskega vmesnika za podrobnejšo obvladovanje naprave in jim tako poklonil še eno molzno kravo: tržnico programov. Njen uspeh je bil skoraj tako neverjeten kot uspeh revolucionarne naprave in tržnica programov je spet nekaj, kar so ali še bodo posnemali vsi konkurenti, seli se celo na namizne operacijske sisteme.

To dejstvo pa nas lahko pripelje do - po mojem skromnem mnenju - napačnega sklepa, da so programi iz tržnice prihodnost vsega programja, celo distribucije vsebin, ki jih danes še ponujajo tiskani mediji. Če morda še ne za namizne, pa prav gotovo za trenutno najbolj vroče mobilne naprave. Razloge za ta napačni sklep bomo našli, če se zamislimo nad glavnim problemom, ki ga tržnica v resnici rešuje. To pa je neverjeten nesmisel postopkov nameščanja in odstranjevanja sodobne programske opreme, ki je zapleten in po nepotrebnem smeti po sistemu, kot so npr. Okna. To ga s časom naredi skoraj neuporabnega. Sodobni, predvsem mobilni operacijski sistemi so z vrsto omejitev, modelom peskovnika in jasnimi programerskimi vmesniki, neobremenjenimi s preteklostjo, nekateri pa tudi z rigoroznimi omejitvami in revizijo vseh dostopnih programov, lahko omogočili neboleče nameščanje in tudi odstranjevanje programov. Nič čudnega, da nekateri v tržnici in neverjetni lahkosti izbire, nakupa, namestitve in tudi odstranitve programja vidijo dolgo iskani sveti gral računalništva.

Toda vse prednosti pristopa tržnice še vedno zbledijo pred ultimativnim distribucijskim kanalom, ki je - tudi za programje - splet! Tržnica je koristno orodje za odkrivanje novih zanimivih programčkov, vendar nam s časom napravo spremeni v nekakšen tamagoči, ki ga moramo nenehno negovati in nadgrajevati. Nič od tega v spletu ni potrebno, uporabljena aplikacija je vedno sveža, se ne namešča in ponuja vse druge prednosti izvajanja v oblaku. Izkaže se, da ni nobenega pametnega razloga za razvijanje namenskega programa, razen v redkih primerih, ko želimo uporabiti del strojne opreme, ki spletnim tehnologijam še ni naklonjen, ali pa imamo zares specifične izvajalne potrebe (npr. sodobne igre). Vendar se razlogi za namenske programe še naprej talijo kot sneg na pomladnem soncu, saj operacijski sistemi po zgledu Palmovega WebOS pridobivajo programerske vmesnike, ki tudi spletnemu programju odpirajo pot do izkoriščanja vsega bogastva tipal, kamer, grafičnih pospeševalnikov in drugih strojnih dobrot sodobnih naprav. Izkušnje pa nas učijo, da bo karkoli, kar je mogoče izdelati v spletu, v spletu tudi pristalo.

Trenutno navdušenje po aplikacijah, ki je pljusknilo tudi k nam, je predvsem posledica želje uveljavljenih igralcev, da bi s posnemanjem preteklosti lahko obdržali stik s prihodnostjo. Preteklost pa v tem primeru pomeni predvsem večjo stopnjo nadzora nad posredovanimi informacijami in načinom njihove rabe, predvsem nadaljnjega deljenja. Duh pa je že ušel iz steklenice. Demokratičnost spletnega medija za razsvetljene uporabnike v še tako kakovostno izdelani aplikaciji nima prave konkurence. Zahtevnejši uporabnik prej ali slej trči ob zid. Kako na tole oddati komentar? Kako deliti zanimivo vsebino s povezavo v Twitterju? Kako članek poslati prijatelju po e-pošti? Ali celo: se prikaz brez težav prilagodi obema orientacijama naprave?

Mobilni splet preprosto ponuja več. Ne le uporabnikom, tudi ponudnikom. S sodobno spletno stranjo, ki lahko izkorišča najnovejše standarde, je z razmeroma malo truda mogoče doseči široko publiko, in to na način, ki je varna naložba tudi za prihodnost. Zakaj izdelovati ločeno aplikacijo za iOS, ločeno za Android, spet tretjo za Windows Phone 7? Prej ali slej bodo vse zastarele. Zakaj ne bi raje preprosto prilagodili predstavitve informacij značilnostim mobilnih spletnih brskalnikov, ki so si čedalje bolj podobni in po zmogljivostih skoraj vsak dan prehitevajo drug drugega? Razmeroma nezahteven poseg lahko prilagodi prikaz ne le današnjim, temveč tudi prihodnjim prikazovalnikom (npr. spletni TV). S tem ohranimo vse prednosti spleta, žrtvujemo pa le katero od majhnih prednosti namenskih programov, a čas jih bo tako ali tako zelo hitro pripeljal tudi v splet na povsem standardiziran način (npr. možnost dela brez povezave). Če je splet že danes idealno orodje za distribucijo vsebin, bo v prihodnje tudi idealna podlaga za programje.

Izkušnje pa nas učijo, da bo karkoli, kar je mogoče izdelati v spletu, v spletu tudi pristalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji