Objavljeno: 1.11.2005 13:44 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Oktober 2005

Zaklepanje podatkov

Najbrž se vam je že zgodilo, da ste imeli podatke shranjene v računalniku, ki ga je uporabljalo več uporabnikov. Če ste želeli drugim preprečiti dostop do njih, je bilo (na primer v operacijskem sistemu Windows XP ali 2000) treba v sistemu definirati vse uporabnike in upravitelja; s tem je vsak uporabnik dobil svojo zaščiteno mapo na primarnem razdelku (znotraj mape Documents and Settings). Lahko ste sicer zaščitili tudi druge mape - tako, da ste kot upravitelj izbrali napreden način varnosti (v Explorerju je treba izključiti Simple File Sharing na zavihku Folder Options/View) ter določili, da določena mapa ni dostopna drugim uporabnikom. A taka zaščita je precej luknjasta. Izkaže se namreč, da se z enostavno zvijačo lahko do podatkov dokoplje vsak upravitelj sistema. Dokaj zoprno. Zadeva kar kliče po namenskem orodju za zaklepanje datotek. Drugi razlog, ki nas vodi do tega, je to, da z upravljavskimi orodji v Oknih XP ni mogoče zaščititi podatkov na prenosnih nosilcih. Če podatke zapečete, so avtomatično berljivi komurkoli, ne glede na avtorizacijo, ki je bila definirana znotraj operacijskega sistema.

Orodje Folder Lock je, kot pove že ime, kakor nalašč za tovrstne namene. Gre za precej preprosto orodje za zaklepanje map ali datotek. Enostavno vnesemo geslo, določimo mape, ki jih želimo zakleniti z njim, in to je vse. Nadaljnje zaklepanje je nadvse hitro - v Raziskovalcu pritisnemo na mapo z desno tipko miške in med možnostmi se prikaže tudi možnost zaklepanja. S pritiskom nanjo se ta mapa zaklene z izbranim geslom. Žal odklepanje ni tako hitro, saj je treba zagnati orodje, vnesti geslo, nato pa znotraj orodja poiskati zaklenjeno mapo.

Uporabniški vmesnik je nadvse preprost, možnosti pa bi lahko bilo več.

Uporabniški vmesnik je kar preveč preprost. V njem se sicer zelo hitro znajdemo, a ponuja premalo možnosti. Tako je mogoče določiti le eno geslo za zaklepanje in odklepanje zaščitenih map. S tem orodje izgubi dobršen del funkcionalnosti, saj bi s kombinacijo uporabnik/geslo lahko hkrati več uporabnikov uporabljalo sistem pod istim imenom, če bi želeli le zaščititi svoje mape, ne pa tudi urediti celotnega sistema po svoji meri. Še več, če imamo v sistemu več definiranih uporabnikov, orodje kljub temu teče le z enim geslom - tistim, ki je bilo pač prvo vneseno. Skratka, ne glede na število uporabnikov ali map, ki jih želimo zakleniti, je geslo eno samo.

Folder Lock omogoča zaklepanje podatkov na prenosnem nosilcu.

Orodje omogoča avtomatično zaklepanje po določenem času in celo možnost, da nam pošlje geslo, če smo ga pozabili (to je sicer manj varno); v tem primeru se je treba registrirati v strežnik podjetja NewSoftwares.net Inc. Razveseljivo je, da so zaklenjeni podatki varni tudi pred nevarnostmi iz interneta, kot so črvi, virusi, trojanski konji in vohuni. Folder Lock za večjo varnost ponuja tudi kodiranje podatkov pri prenosu le-teh. Omenimo še, da mape in datoteke v zaklenjenem stanju niso vidne drugim programom v sistemu (v Raziskovalcu ali Windows Commanderju jih torej sploh ne vidimo).

Gre torej za solidno orodje za zaščito datotek, ki svoje temeljno poslanstvo izpolnjuje, zahtevnejši uporabnik pa bo najbrž pogrešal možnost uporabe različnih gesel.

Folder Lock 5.1.0

Kaj: Orodje za zaklepanje datotek.

Izdeluje: NewSoftwares.net Inc, www.newsoftwares.net.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, Me, 98, 98SE, 2003 Server.

Združljivost s tipi razdelkov: FAT16, FAT 32, NTFS, EFS, prenosni nosilci.

Cena: 35 dolarjev.

Za: Enostaven vmesnik, zanesljivost, zaklepanje podatkov na prenosnih nosilcih.

Proti: Samo eno geslo, premalo naprednih možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji