Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2008

Za zares usklajene in uravnotežene "geeke"

Osebno uporabljam tri računalnike, na katerih tečejo trije različni operacijski sistemi, in dva mobilna telefona. Sem pač "geek". Trenutno se za sinhronizacijo osebnih podatkov med njimi (imenik, koledar, opombe in opravila) trudim s spletno storitvijo Plaxo.

Že ko sem uporabljal zgolj dva računalnika in en operacijski sistem, mi je usklajevanje osebnih podatkov predstavljalo težavo. Ko sem v svoj delovni krog dodal še več naprav (iMaca z Mac OS X in virtalnim Windows XP, prenosnik z Windows XP in EeePC z Linuxom ter BlackBerry in telefon Walkman), se je vse skupaj preprosto ustavilo.

Sprva sem vzpostavil sistem usklajevanja obeh Outlookov s pomočjo mobilnega telefona, a ko sem začel (zaradi službenih obveznosti) uporabljati še drug telefon, so se razni vnosi začeli pogosto podvojevati. Mobilni telefoni se zares dobro usklajujejo zgolj z Windows XP, vsi drugi operacijski sistemi so podprti le delno; BlackBerry na Mac OS X, denimo, ne upošteva šumnikov, usklajevanje podatkov z Linuxom pa je nasploh znanstvena fantastika.

Najpreprostejši način bi vsekakor zagotavljal strežnik Exchange ali Domino, na katerega bi se potem lahko povezal z vsemi računalniki (prek Outlooka, Entouraga in Evolutiona) in BlackBerryjem, vendar ta možnost predstavlja znatno investicijo.

Spletne storitve na pomoč!

Že pred časom so se začele v spletu pojavljati storitve, kot je, denimo, Zyb.com, ki omogočajo shranjevanje adresarja in koledarja mobilnega telefona v spletu, vendar ne delujejo s prav vsemi telefoni in ne podpirajo sinhronizacije z računalniki. Podobno storitev, vendar za računalnike, ponuja Plaxo.

Po registraciji na spletni strani www.plaxo.com preprosto namestimo dodatke za vsak program, ki ga uporabljamo za upravljanje osebnih podatkov. Podprti so skoraj vsi, med najpomembnejšimi pa so orodne vrstice za Outlook in Thunderbird ter dodatek za Mac OS X, ki se poveže z iCal in Address Bookom. Pri Thunderbirdu je podprto zgolj usklajevanje imenika, saj sam program brez razširitve Lightning ne podpira koledarja, ta pa ni podprta v Plaxu. Vendar pa orodna vrstica deluje v vseh različnih operacijskih sistemih, v katerih smo jo preizkusili.

Med mobilnimi napravami je podprt zgolj operacijski sistem Windows Mobile, vendar pa lahko večino telefonov tako ali tako sinhroniziramo z računalniki. Poleg tega je na voljo tudi Plaxo Mobile, a to je zgolj spletni dostop do Plaxa, prirejen za majhen zaslon, ki omogoča iskanje po stikih in koledarskih vnosih. Podprta je tudi neposredna sinhronizacija z mobilnimi telefoni prek operaterjev mobilne telefonije, vendar zaenkrat deluje zgolj v ZDA.

Poleg podpore programom za vodenje osebnih podatkov Plaxo podpira tudi njihove spletne različice. Tako lahko koledar usklajujemo z Googlovim koledarjem, medtem ko usklajevanje imenika z Gmailom deluje zgolj enosmerno - iz Gmaila v Plaxo, obratno pa ne. Polna sinhronizacija je podprta tudi za Yahoo! in Microsoftov Hotmail (oziroma Live).

Socialno omrežje

Glede na to, da z uporabo Plaxovih storitev Plaxo dobi vse naše osebne podatke, bi bilo seveda dolgočasno, če jih ne bi hoteli uporabiti za kaj več. Že pri registraciji nam ponudijo možnost, da vse svoje prijatelje (torej stike) obvestimo o njihovih storitvah po elektronski pošti. K sreči so toliko prijazni, da so to dejanje razdelili na več korakov. S tem se zmanjša možnost naključnega pošiljanja pošte vsem stikov, kot socialne mreže vse preveč rade počnejo. Tako ste lahko brez skrbi, da vsi vaši stiki ne bodo nenadoma prejeli sporočila o tem, kako super storitev je Plaxo in da jo morajo uporabiti. Vsaj samodejno se to ne bo zgodilo ...

Kljub temu pa Plaxo izkoristi podatke, da nas poveže z drugimi uporabniki. Poleg vsakega stika, ki je že njihov uporabnik, se v imeniku pojavi Plaxova ikona, tudi v programih na računalniku. Tudi tega ne izkoristijo za kakršnekoli samodejne povezave s temi ljudmi, temveč nam zgolj ponudijo možnost, da jih označimo kot "prijatelje" v Plaxovi socialni mreži Pulse.

Podobno kot Plaxo skrbi za usklajevanje naših podatkov med različnimi napravami, nam Pulse omogoča zbiranje podatkov iz različnih socialnih omrežij. Tako lahko naša stran Pulse samodejno prikazuje naše nove vnose na socialnih omrežjih, kot so MySpace, Facebook in Bebo, spletnih dnevnikih (Blogger, Pwnce, Bloglines), zaznamke iz del.icio.usa, Digga in Google Readerja ter fotografije iz Flickrja, Picassa Web Albums in podobnih.

Povezava je mogoča tudi s poslovnim socialnim omrežjem LinkedIn, vendar zgolj za plačljive uporabnike VIP. Naročnina na storitev je 49,95 dolarja na leto, poleg možnosti sinhronizacije z LinkedIn pa dobimo še možnost samodejnega odstranjevanja podvojenih vnosov, podporo in samodejno ustvarjanje varnostne kopije. S podvojenimi vnosi pri preizkušanju nismo imeli težav, ne glede na to, da smo Plaxo uporabljali na precejšnjem številu naprav in kljub temu da smo za začetek povezali dve enaki zbirki (Mac OS X in Outlook), ki smo ju pred tem usklajevali po telefonu.

Plaxo 3.0

Kaj: Storitev usklajevanja osebnih podatkov in socialna mreža.

Izdeluje: Plaxo, www.plaxo.com.

Cena: Brezplačno, Pro različica 49,95 dolarjev na leto.

Za: Široka podpora različnim platformam, odlična izvedba, nevsiljiva in odprta podpora socialnim omrežjem.

Proti: Pravzaprav nič.

Glede na to, da z uporabo Plaxovih storitev Plaxo dobi vse naše osebne podatke, bi bilo seveda dolgočasno, če jih ne bi hoteli uporabiti za kaj več. Že pri registraciji nam ponudijo možnost, da vse svoje prijatelje (torej stike) obvestimo o njihovih storitvah po elektronski pošti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji