Objavljeno: 30.9.2008 05:02 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2008

Za velike vetrobrane

Navigacijske naprave postajajo vse bolj vsakdanje spremljevalke voznikov in drugih popotnikov, trg se razvija, odpirajo se nove tržne niše. K temu seveda prispevajo tudi izdelovalci - ameriški Garmin pa je izdelal napravo, namenjeno večjim vozilom. Voznikom tovornjakov, kombijev in počitniških avtodomov je namenjen največji Garminov navigator, model Nuvi 5000.

Nuvija 5000 smo prvič zagledali na letošnjem sejmu elektronike in računalništva Cebit. Naprava hitro pade v oči, saj je s 5,2-palčnim zaslonom kar impozantna. V Garminu pravijo, da je idealna za vozila z velikimi vetrobranskimi stekli, kjer vozniki težko preberejo napise in navodila manjših naprav. No, zadevo lahko seveda uporabimo tudi v navadnih avtomobilih, je pa res, da tam še toliko bolj izstopa, verjamemo pa, da zna biti v nekaterih najmanjših avtomobilih celo moteča.

Velik zaslon zna biti uporaben tudi za druge reči, tako premore Nuvi 5000 tudi video vhod. Nanj lahko priključimo kamero za vzvratno vožnjo, predvajalnik DVD, pravzaprav vse, kar zna iz sebe iztisniti video. Sami smo zadevo preizkusili tudi z mobilnim telefonom (kako nam je uspelo, si lahko ogledate v oddaji Monitor TV), deluje pa tudi z digitalnimi fotoaparati. Žal pa naprave ne morete sneti z vetrobranskega stekla in podati otrokom na zadnjem sedežu za ogled risank. V Garminu so namreč izpustili notranji akumulator. To pomeni, da mora biti ves čas priključena na napajanje. No, kabel je sicer dovolj dolg, da seže tudi do zadnjih sedežev, a so vsi priključki (tudi video vhod) na plastičnem držalu, ne na sami napravi. To pomeni, da moramo sneti celotno držalo. Pomanjkanje akumulatorja zna biti zelo nadležno, saj se naprava ob vsakršni prekinitvi stika takoj ugasne, vnovični vklop pa kljub vsemu traja nekaj deset sekund. Poleg avtomobilske napetosti 12 voltov jo lahko priključimo tudi na tovornjaško, ki je še enkrat višja.

Priloženi zemljevid pokriva le zahodno Evropo, za podrobno navigacijo po Sloveniji bomo morali dokupiti še zemljevid Adria Route (ki velja slabih 100 evrov). Tako opremljena se odlično znajde, vsaj pokritost je vrhunska. Ponekod pa ima naprava vendarle težave pri določitvi optimalne poti, saj smo se znašli tudi na kakem makadamu. To je sicer redek pojav, malce bolj nadležna pa so navodila: Garmin nam nakazuje zavoj, pa gre včasih le za blag zavoj glavne ceste, po kateri se vozimo (in ne za odcep).

Nuvijev uporabniški vmesnik je odličen, jasen in preprost. Zaradi velikega zaslona pa ga je še toliko laže uporabljati. Ves vmesnik je preveden v slovenščino, tudi jezikovno vodenje lahko poteka v slovenščini (čeprav imamo mi kljub vsemu raje nastavitev "mute"). Cena naprave je kar visoka, sploh če vračunamo še strošek nabave slovenskih zemljevidov.

Garmin Nuvi 5000

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 13 cm.

Priloženi zemljevidi: City Navigator Europe.

Ocena priloženih zemljevidov: 9.

Ocena uporabniškega vmesnika: 10.

Ocena cena/zmogljivost: 7.

Proizvaja: Garmin, www.garmin.com

Prodaja: Geoset, www.geoset.si

Cena: 499 EUR (+ 100 EUR za slovenske zemljevide AdriaRoute).

Za: Dober uporabniški vmesnik, velik zaslon.

Proti: Brez akumulatorja, ni bluetootha, cena.

Žal naprave ne morete sneti z vetrobranskega stekla in podati otrokom na zadnjem sedežu za ogled risank.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji